Erkki Toivanen

Generalissimus Putin Georgiassa

Vuonna 1968 Brezhnevin hallitus oli puolustamassa jo tuhoon tuomittua talousjärjestelmää, jonka öljyn hinnan nousu 1973 vielä pelasti muutamaksi vuodeksi. Tänä vuonna Vladimir Putin on puolustamassa öljyn ja kaasun varaan rakentuvaa vaikutusvaltaa ja ‘suurvalta-asemaa’. Silläkin on savijalat.

Tshekkoslovakian miehitys oli yksi kommunismin kuolinkouristuksista – niin kuin dissidentit, Neuvostoliiton todelliset asiantuntijat, tiesivät kertoa. Ne olivat alkaneet 1956 Unkarissa. Georgian ja Kaukasuksen palauttaminen Moskovan komentoon voidaan sekin nähdä oireena heikkoudesta, Venäjäntaudista.

Venäjä on sairas. Syntyvyys laskee, keskimääräinen elinikä lyhenee vuosi vuodelta. Tätä menoa Venäjän väkiluvun arvioidaan vähenevän nykyisestä 140 miljoonasta 120 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä. Terveydenhoito ja koululaitos ovat rappiolla tai taantumassa. Jokainen maaseudulla matkaillut tietää, että infrastruktuuri on luhistumistilassa tai sata vuotta ajasta jäljessä. Oikeuslaitoksen ja virkamieskunnan korruptio on edelleen myllynkivenä elinkeinoelämän kaulassa. Kleptokraatit eli oligarkit siirtävät miljardeja ruplia vuosittain länteen – Lontoon, New Yorkin, Geneven ja Pariisin kiinteistövälittäjien iloksi. Tämän me kaikki tiedämme – myös venäläiset itse.

Luonnonvaroista valtion kassaan virtaavat rikkaudet ovat osoittautuneet kiroukseksi venäläisille niin kuin ne ovat olleet kirous arabeille ja monille muille kehitysmaille. Vasta kun hallitukset ovat vastuussa päätöksistään veronmaksajille, ne toimivat yhteisen edun mukaisesti. Öljyraha on tehnyt muuallakin vallanpitäjistä ‘ryöväriparoneja’, kansakunnan vihollisia.

Hyvin koulutetun ja vaurastuvan keskiluokan varaan rakentuva edistys voisi kerran parantaa Venäjän ja tehdä siitä demokratian ja vihdoin ‘normaalin’ naapurin. Siitä ei ole toivoa vuosikymmeniin. Päinvastoin: Vladimir Putin käyttää energiamiljardeja uusiin ohjuksiin ja pommikoneiden lennättelyyn länteen. Hän kuvitellee voivansa palauttaa sotilaallisilla eleillä Venäjälle aseman suurvaltana. Kun Putin totesi, että ‘Neuvostoliiton hajoaminen oli 1900-luvun suurin geopoliittinen onnettomuus’, hän teki naapureille tiettäväksi, että hänen johtamansa Venäjä ei hyväksy ‘katastrofin’ seurauksia, vaan aikoo palauttaa status quo anten tavalla tai toisella – tai kolmannella.

Brezhnev saattoi vielä uskoa kommunismin varaan rakentuvan järjestelmän tulevaisuuteen. Hän erehtyi. Putin otaksuu energiavarojen riittävän kiristyskeinona uuden mahdin perustaksi. Silti hän ei ole ajanmukaistanut maan öljyteollisuutta, joka tarvitsee uusintasijoituksia ja uutta teknologiaa lännestä. Päinvastoin: Hän on aloittanut ajojahdin teollisuuden uudistajia ja kansainvälistäjiä vastaan.

Asiantuntijat pelkäävätkin Venäjän energiateollisuudessa alkaneen alamäen kiihtyvän, kun tuotantoluvut supistuvat, tuottavuus ja kannattavuus laskevat sijoitusten ehtyessä. Ilmastonmuutoksen seurauksena öljyn ja kaasun asema lännen teollisuusmaiden energiahuollossa joka tapauksessa supistuu. Kiristettäviksi ne eivät – ehkä Saksaa ja Suomea lukuunottamatta – hevin antaudu.

Ehkä Putin oivaltaa, että hänen ‘suurvallallaan’ on armonaikaa vain muutama vuosi. Kiinassa ja Intiassa käyneenä hän on omin silmin nähnyt Aasian jättiläisten dynaamisen nousun ja voinut verrata sitä Venäjällä vallitsevaan apatiaan. Kansalliskiihkon lietsominen, sotilaalliset seikkailut heikkojen naapureitten kimppuun, elehdintä ydinaseilla ja uusilla ohjuksilla - ja metsäretkillä yläruumis paljaana – ovat kai huumetta, joka saa sairaan unohtamaan hetkeksi tuskansa.

Putinin Venäjä on kuin haavoitettu karhu. Sen käsitteleminen edellyttää lujuutta siellä missä sitä tarvitaan. Selvin sanoin ilmaistu erottamisuhka Euroopan neuvoston ja G8:n jäsenyydestä, Ukrainan ja Georgian ottaminen NATO:n jäseniksi – ne ehkä panisivat Moskovan ajattelemaan. Se edellyttää toisaalta ymmärrystä - henkilösuhteita, opiskelijavaihtoa, tiivistyvää yhteistyötä kulttuurin ja talouden alalla. Ymmärrys voi silti perustua vain historian tuntemukseen ja kykyyn tehdä sen varassa oikeaan osunut diagnoosi Venäjäntaudista. Koska sen oireet ovat ristiriitaisia, pintatieto voi viedä pahan kerran harhaan.

Ranskan akatemian jäseneksi Venäjän-tuntijana valittu historioitsija Hélène Carrère d’Encausse ennusti jo 1970-luvulla Neuvostoimperiumin hajoavan. Georgialaisena hän on auttanut meitä eurooppalaisia ymmärtämään Venäjää sen menneisyyden valossa. Hän ei erehtynyt kuvittelemaan, että Venäjästä tulisi demokratia 50 vuodessa tai edes vuosisadassa. Se on venäläisten tragedia. Sääli venäläisiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (226 kommenttia)

Tuomas Hako (nimimerkki)
Kyllä näillä aina riittää säälijöitä. Tuskin edes antavat hajota ja vajota, vaan maksavat mitä hyvänsä, jotta Venäjä ei hajoaisi. Sehän ei saanut länsipoliitikkojen mielestä hajota 1990-luvulla. BBC on liittynyt Georgiaa syyllistävien ja mustaavien valhemedioiden kerhoon. Turvallisuusneuvosto valmistautuu silkpomaan Georgian ja natostandardisten tukikohtien tuhoaminen maassa annetaan anteeksi. G8-maista ym. erottamista vain väläytellään, vaikka maata ei olisi pitänyt ottaa jäseneksi mihinkään ja pitäisi potkia välittömästi pois. Vaikuttaa vahvasti siltä, että länsimaita ja Venäjää johtaa sama rikollisliiga. Se ei halua Venäjän tuhoutuvan, vaan mieluummin on ilmeisesti tullut aika rosvota tälle maalle uusia maita, jkotta se pysyisi pystyssä ja tuottoisana. Samalla koko maailma alistetaan vähitellen tämän salaseuran orjuuteen.
Vieras (nimimerkki)
Kyllä Venäläisiä kuuluu tuohon 'salaliittoon', sehän oligarkit loi! Venäjän nationalistinen nykyjohto tosin ei enää tahdo pelata heidän pussiinsa ja siksi se pitää syrjäyttää. Siihenhän tämä USAn 'salaliitto' pyrkii.
Tuomas Hako (nimimerkki)
Huuhaata. Tuota jopa Putinia mieleistelevän Lännen lehdistö jauhoi osaksi ja tuota han Putte kansalleen esittää. Tosiasiassa oligarkia jatkuu ja raha virtaa ulkomaille, kuten Toivanen kertoi. Muutama oligarkki syrjäytettiin ja paljon härskimmät ottivat asemat. Kansalle väitetään, että "juutalaiset oligarkit on nyt pantu vallasta ja valtio ajaa kansan etua nyt". Tätä Aleksanteri-instituutti eli Lipposen ym. luoma Reporadion kaltainen kgb-laitoskin väittää, kun täytyy jotain puhua Venäjän puolesta Puutiaisenkin aikana (missä onkin tekemistä). Sehän Lännenkin motiivi on eli selittää liittolaismaan asioita parhain päin.
xfactor (nimimerkki)
Mielestäni analyysi on oikea. 60 ja 70 luvuilla näytti vahvasti siltä, että Neuvostoliitto olisi ylivertainen maailmanmahti länteen verrattuna. Suuri osa Afrikkaa oli kääntynyt kommunismiin, josta Zimbabwe maksaa vieläkin. Venäjä ei kuitenkaan monoliittinen yhteiskunta ja osa sen johtoakin ymmärtää, ettei nykytilanteesta saada taloutta ja yhteiskuntaa parempaan kuntoon ilman jonkinasteisia poliittisia uudistuksia taloudellisten oheen. Presidentti Medvedjevin johtama liberaalisiipi ajaa Venäjää WTO:n täysjäseneksi, jonne on aikanaan otettu kaikki Ugangaguat mitä maa päällään kantaa. Venäjä ei ole toistaiseksi kelvannut, koska sen jäsenyys vaatii yksimielisyyden, ja muumuassa Georgia on sitä aktiivisesti estänyt. WTO:n jäsenyys aiheuttaa tiettyjä vaatimuksia, joiden alla pahin korruptio saataisiin ehkä kitkettyä. Kun tämä ei onnistu, venäjä on vetänyt omat johtopäätöksensä ja mm. alkanut asetella kaikenlaisia tulleja, joista me suomalaisetkin saamme kärsiä. Yhteiskunnan kehittäminen ei ole kuitenkaan Putinin KGB siiven päätavoite, vaan oman varallisuuden kasvattaminen. Putinilla ja kumppaneilla on eri yritysten kautta kymmenien miljardien omaisuus pakkolunastetuista energiayrityksistä. Jossain vaiheessa ihmiset tämän siellä tajuavat kuten tajusivat viimeksikin. Siihen asti pitää pitää huomio muualla, vaikka sitten Georgiassa.
tapio_o_neva (nimimerkki)
"Mielestäni analyysi on oikea. 60 ja 70 luvuilla näytti vahvasti siltä, että Neuvostoliitto olisi ylivertainen maailmanmahti länteen verrattuna." Kenellä olisi "rohkeutta" ennustaa nyt, että Yhdysvallat muuttuu Somaliaksi 50 vuoden kuluessa ja että "nyt vain puolustellaan"? Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminne. Menneisyyden ennustamisessa päästään jopa 100% varman menneisyyden ennustamisessa 80%-90% tuloksiin. Tulevaiduuden ennustamisen todennäköisyyde lähenee lantinheittoa eli 50%:ia.
Vieras Heikki Vainiokangas (nimimerkki)
Euroopan tuntija ja kosmopoliitti Erkki Toivanen on mielestäni paljossa oikeassa. Toisaalta ehkä vähän lievemminkin sanoin sanottava olisi mennyt perille. H.Vainiokangas.
Ajatellaan tätäkin (nimimerkki)
Minusta olisi mukava kuulla, miksi Erkki Toivasen asiallisen kommentin äänepainot olisi pitänyt olla maltillisemmat? On uutta, että Suomessa puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä.
Salapeili (nimimerkki)
Sanoisin, etta tuskin lievemmat kommentit enaa riittavat kuvaamaan suomalaisille Venajan ulkopolitiikkaa. Se on nahty vuosikymmenien aikana, etta NL/Venaja on saanut tarpeeksi pitkan ja huolellisen tarkastelun, varsinkin poliitikkojen taholta. Nyt oli aika jo ruveta tekemaan jotain asian selventamiseksi, epauskoisimmillekin. Toivanen on kutsunut vihdoinkin "lapiota lapioksi"!On sen verran tietava mies, etta luulisi sen tehoavan kovapaisempiinkin Venajan politiikan "ymmartajiin". Toivonko jalleen liikoja? Joku puhelimeen akkia Bryssel'iin, Nato'n paamajaan. Onko numero tiedossa? Halosesta ei siihen nakojaan ole, lausunnoistaan paatellen. Georgian tapahtumat eivat kuulemma muuttaneet mitaan Suomen turvallisuuden kannalta. Yllattava huomio, Tarja Halonen, koska muualla maailmassa se on selvasti muuttanut jotain. USA:n ja Venajan valinen "honey moon" on ainakin lopullisesti ohi ja myos Ranska on ottanut lujasti tiukemman kannan venalaisiin. Kylma sota on taalla taas, suomalaiset, halusitte tai ette.
Vieras (nimimerkki)
Vika on korvien välissä Nimittäin puolet venäläisistä pitää idolinaan generalissimus Stalinia: tämä kuvaa heidän arvojaan ja ajatuksiaan. Yksilön edulla ei ole väliä, kunhan valtio näyttää mahtavalta. Kymmenen vuotta sitten vierailin viikon ajan tuttavaperheessä Moskovassa. Pajon ei tarvinnut pintaa raaputtaa, kun venäläinen ajattelutapa tuli pinnalle. Juutalaisperheessä kyläillesssä tuli puhe inkeriläisten "hiihtolomasta" Siperiaan. Akateemiset juutalaisetkaan eivät osanneet ottaa kantaa noihin hiihtolomiin. Heidän mielestään, siirrot olivat ok, mikäli se oli valtion edun mukaista. Ja väittivät vielä etteivät ole vanhoja kommunisteja. Esajaska
Juhani Putkinen (nimimerkki)
Kun Puola ja USA sopivat ohjustentorjuntaohjusten sijoittamisesta Puolaan, niin Venäjä aloitti heti sairaan uhkailun Puolaa vastaan. Venäjän yleisesikunnan päällikön varamies kenraalieversti Anatoli Nogovitsyn uhkasi Puolaa ydiniskulla sanoen, ettei ennakoiva iskukaan ole poissuljettu (Venäjä jättää itselleen oikeuden tehdä ennakoiva hyökkäys). Repikää siitä huumoria ja miettikää mikä se Venäjä oikein onkaan huomioiden Venäjän hyökkäys Georgiaan. Niistä kymmenestä ohjuksentorjuntaohjuksesta ei ole Venäjälle vähäisintäkään uhkaa - mutta kun se on USA:n rakennelma, niin Venäjä ei niin helposti enää voi hyökätä Puolaan (ja sekös saa raivostumaan).
pakista (nimimerkki)
Puolasta on tulossa todellinen riippakivi EU:lle.
rkaski (nimimerkki)
Ja Venäjästä Eu:lle
Juhani Putkinen (nimimerkki)
Perustele väitteesi.
pakista (nimimerkki)
Puola noudattaa toisesta maailmansodasta johtuvaa post-traumaattista Venäjä-politiikkaa ja USA:ta nuolevaa myötäjuoksua esimerkiksi Bushin ohjusharhailussa. Tämä EU - maa sallii siis liiton ulkopuolisen valtion sijoittaa hyökkäysaseita alueelleen. Neuvostoliitto on selvästi imoittanut, että se reagoi tähän ohjusuhkaan vastatoimenpiteillä, mitkä eivät mitenkään edistä Eu:n ja Venäjän välisten positiivisten suhteiden ja yhteistyöhankkeiden edistymistä. Yleisenä piirteenä Puolan EU:n politiikassa on ollut lähinnä pelkästään sen kansalliseen etuun tähtäävät hankkeet ja tähän on liitettävä USA:n vastaavat, joiden ilmeisenä tarkoituksena on käyttää Neuvostoliitoonn pakkoliitettyjä valtoita EU:n ja Venäjän yhteistyön häiritsemiseksi, jonka se näkee etujensa vastaiseksi. Iranin ohjusuhka on luonnollisesti pelkkää sumutusta, mikä ei jää Venäjän sotilasjohdolta peittoon.
Vieras (nimimerkki)
Puolassa oleva ohjuskilpi ei ole yhdenkään venäläisen ohjuksen lentoradalla matkalla USA:han, iranilaisten ohjusten kyllä. Venäläisten uho on pelkkää propagandaa.
pakista (nimimerkki)
Ohjuksen rata Venäjälle on lyhyt. Katsoppas kartasta.
Salapeili (nimimerkki)
Lyhin reitti ohjuksille Pohjois-Venajalta USA:han on suoraan Suomen yli. Ja painvastoin. Se on n.s. "Great circle". Ja suorin reitti Iran'ista USA:han on suoraan Puolan ja Tsekin yli. Yllatysko?Ei mnulle. Siina syy niiden sijoitukseen sinne, ovat sitapaitsi reitin puolivalissa. Oletetut ohjukset (niiden ohjelmat) kayttavat sita reittia, koska se on halvin ja nopein reitti. Ne ovat valttia tanapaivanakin, koska mahdollistavat useampien ohjuksien valmistuksen. Myos Iran'issa.
Provocateur (nimimerkki)
että Puolan ja Tsekin tulevia tukikohtia käytetään puolustukseen eikä mahdolliseen hyökkäykseen Venäjää vastaan. Ihan tosi, hei kaverit, kuka täällä uskoo tosissaan, että Iranista ammutaan ohjuksia USA:han? Siis Iranista. Retoriikkaa, propagandaa, uhkakuvia, siinä kaikki. Ja tälläkin palstalla ilmeisesti ihan täysjärkiset ihmiset menevät lankaan. Ei voi kuin ihailla tuota maailman tehokkaimman propagandakoneiston toimintaa. Mistä muuten salapeili laitoit viestisi, kun koneessasi ei ole ä ja ö -pilkkuja? Eikös tuo 9/11 jo todistanut, että muut keinot ovat sotilaallista hyökkäystä pätevämpiä maailman ainoan sotilaallisen, taloudellisen ja median supervallan haavoittamiseksi.
Vieras (nimimerkki)
Iran on tällä viikolla testannut kaksivaiheista rakettia, jolla se suunnittelee seuraavaksi ampuvansa sateelliitin radalle. Tällaisella raketilla ampuu myös mannerten välisen ydinkärjen. Katso esim. wikipediasta venäjän ydinaseiden määrä (tuhansia). Vertaa sitä torjuntaohjusten määrään (kymmeniä). Ota huomioon, että keskeiset venäjän ydinohjukset ovat tukikohdissa siperiassa ja ydinsukellusveneissä (lentorata pohjoisnavan yli). Huomioi myös, että euroopan kohteisiin käytettäisiin risteilyohjuksia (ei ballistinen lentorata). Vedä lopulta edellä olevan pohjalta johtopäätökset ohjuksien uhkasta venäjälle. Huolestuttavaa on, että venäjän propaganda uppoaa ilman kritiikkiä niin moniin ja miten sokeita amerikan vihaamisesta niin monet ns. intellektuellitkin ovat, etteivät vaivaudu itse edes ajattelemaan asiaa. Tietoa on saatavilla, ei tarvitse kuin hieman ajatella itse...
Juhani Putkinen (nimimerkki)
Puola ja USA ovat molemmat NATOmaita. NATO on puolustusliitto. Ohjustentorjuntaohjukset ovat puolustusase. Noin 95% EU-kansalaisista asuu NATO-maassa. Suomi NATOon.
Zeus Väinämöinen (nimimerkki)
Jotenkin sellaisen sotilaallisen uhon sijaan kaipaisin vahvempaa machoilua kansalaisten hyvinvoinnin puolesta koko pohjoisella pallonpuoliskolla - noh, menköön siinä sitten toiveessa eteläinenkin!
pakista (nimimerkki)
Vain teoriassa puolustusliitto. Käytännössä USA-vetoinen hyökkäysliitto pyrkien sijoittamaan Yhdysvaltojen ohjuksia EU:n itärajalle. Tällä kertaa Puola ilmeisesti rahastaa USA:ta.
seppoilmari (nimimerkki)
Mutta kannatus tuskin on 95 % Suomi NATO:n ja YYA venäjän kanssa tässäpä oiva ratkaisu kaikille liittoutumille intoileville.
Eurooppa (nimimerkki)
Tämähän on mainiota. Suomalainen tieteiselokuva Star Wreck ennustaa aivan oikein, että täysin juveniili Kapteeni Pirk eli Kapteeni Putin, tappelupukari vailla vertaa, ottaa venäläiset hallintaansa ja valtaa maailman. Kuten onneton tunari Fukov moni muukin näköjään hihkuu: "Njeuvostoliitto on tullut takaisin!" Ei voi kuin nauraa kippurassa.
Salapeili (nimimerkki)
Ja mina kun luulin, etta sen valtion nimi oli muutettu jo Venajaksi vuonna 1991, "syyllisten suojelemiseksi"! Vaikka kyllahan se on sama valtio kuin ennenkin, "karhunkarvoineen" kaikkineen! Vaikka ei se nimen muuttamisella miksikaan muutu,(geenejaan kun ei voi muuttaa miksikaan, eika lupauksiaan) kuten on nahty yli 15:n vuoden ajan. Agressiot vain lisaantyvat , kun hyvinvointi siella paranee vahankin. Muistan hyvin, kun venalaiset nakivat nalkaa 90-luvulla ja kerjasivat leipaa naapureiltaan mm. Suomelta, saivat myos. Ja muilta mailta, USA:lta ja ja muilta NATO-mailta. En muista heidan kyllakaan pyytaneen apua Georgialta, se olisikin jo ollut todellinen vitsi! Nyt sitten osoittavat "kiitollisuuttaan" isottelemalla kaikille naapureilleen ja erityisesti USA:lle, joka pelasti heidat kerran jo natsien hunni-laumoilta. Etta sellainen valtio se Venaja on, mutta pitihan kaikkien se tietaa. Materiaalia arvioiden tekoon on ollut kylla riittavasti ja entiset satelliitit voivat kertoa lisaa, paljonkin lisaa, NATO-sateenvarjon alta.
Provocateur (nimimerkki)
Minä ainakin hain 90-luvulla leipää Venäjältä Suomeen, halpaa kun oli ja täällä samaan aikaan länsimaiden pahin vitsaus, lama-aika. Oli muuten hyvää, ja rahkapiirakka myös. Ja georgialaisten toreilla kauppaamat vesimelonit. Muuten, kun kerjäläispoika tuli Viipurissa kerjäämään rahaa leipään, niin ehdotin hänelle, että ostetaan sitten sinulle leipä. Ei kelvannut. Että sen sortin kerjäläinen. Suomessa kyllä oli tuolloin paljonkin leipäjonoja, jossa venäläiset limput olisi varmasti viety kiljuen käsistä. Venäjän hyvinvointi ei ole taatusti läntisen pörssikapitalismin etu. Halpa työvoima näet alkaa jossain vaiheessa perätä etujaan. Menee neitseellinen maaperä. Sehän nähdään jo etelänaapurissamme. Ja valtiovaltakin haluaa jättää voitot kotimaahan, joka on sinällään kadehdittavaa nykyajan globaalitaloudessa. Tästä johtuen hienovaraisesti järjestetty konflikti siellä ja toinen täällä saa Venäjän kehityksen hidastumaan, jotta sieltä saataisiin ulosmitattua valtavia voittoja vielä vähän aikaa. Vai pelasti USA venäläiset natseilta. Hilarious!!! Taisipa kuitenkin pelastaa natsit ts. Länsi-Saksan venäläisiltä, eikös vaan.
digiyesterday (nimimerkki)
Tässä maassa lienee yllättävä määrä ihmisiä, kenen tietoisuuteen ei mahdu millään tämä tosiasia, ettei Neuvostoliittoa enää ole :)
-rh (nimimerkki)
en nyt hirveesti menis siihen lisäilemään, enkä varsinkaan pois ottamaan.
Dejá vu (nimimerkki)
Puolalaiset ovat tottuneet jo vuosisatojen ajan toistuvaan Venäjän/Neuvostoliiton uhkailuun. Ei ole todellakaan ensimmäinen kerta historiassa kun Venäjä on Puolan kimpussa. Siitä tulee mieleen kuuluisa puolalainen aforismi, joka syntyi arkipäivän marxismin kokemusten pohjalta Puolan kansan keskuudessa: " 1900-luvun suurin tragedia (murhenäytelmä) on siinä, että marxilaisten teorioiden toimivuutta ei ensin testattu hiirillä". Että näin. Kyllä Puola selviää tästäkin Venäjän törkeydestä.
laurimunkisto (nimimerkki)
Jos venäläisiä on 120 miljoonaa vuonna 2030, niin heitä on edelleenkin 24 kertaa enemmän kuin suomalaisia. Terveisiä Stubbille. Toivanen syyllistyy sosiaalitätien helmasyntiin, eli luettelee joukon syitä miksi Venäjä ei ole Tanska eikä Hollanti, mutta ei kerro ainuttakaan keinoa jolla Venäjästä tulisi Tanska tai Hollanti. Länsimaatkaan eivät ole aina olleet demokratioita. Ne ovat olleet demokratioita noin sata vuotta. Sitä ennen ne olivat diktatuureja tai autokratioita tuhat vuotta. Se, että kaikki maailman ihmiset eivät kuulu hyvin koulutettuun ja vaurastuvaan keskiluokkaan, lienee ekologinen välttämättömyys. Jos 7 miljardia ihmistä lentelisi Toivasen tavoin lentokoneella pitkin taivaita harva se päivä sisäfilettä syöden, ei demokratian satu lännessä jatkuisi enää viikkoakaan. Ja täytyyhän jonkun joskus siivotakin keskiluokan jätöksiä.
Horsepower (nimimerkki)
Väkilukujen vertaaminen lukuina toisiinsa on tässä tapauksessa täysin tarpeetonta ja harhaanjohtavaa. Jos sillä halutaan korostaa Venäjän merkitystä ja ylivoimaa Suomeen nähden, niin ollaan yllättävän paljon hakoteillä. Voidaanko suomalaisen yhden ihmisen potentiaalia verrata yksi yhteen hajoamistilassa olevissa eristetyissä kylissä kouluttamattomaan venäläiseen tai sairaiseen tai ... Suomen kokonaispotentiaali taloudellisessa mielessä tai sivistyksellisessä mielessä tai kyvyssä toimia länsimaisten valtioiden kanssa yhteisten arvojen pohjalta yhteistoiminnassa on merkittävästi mittavampi kuin väestöjen lukumäärien vertailu antaisi ajattelemattoman olettaa.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Joku laski AIKAISEMMIN, että puolen vuosisadan päästä venäläisiä ei olisi kuin kymmenen kertaa suomalaisten määrä. Sitten suomalaiset voisivat hyökätä jälleen Karjalaan.
Vieras1958 (nimimerkki)
Ei maksa Tapio vaivaa, vaikka kutkuttava ehdotuksesi onkin. Nimittäin Karjalaa ei kannata ottaa takaisin ilman kunnon etnisiä puhdistuksia, ja se ei taas nykypäivänä onnistu kuin ulkosuhteiden kustannuksella, joiden riskeeraaminen ei maksa vaivaa. Muutenkin hyökkäyssotaan liittyy nykyään turhan paljon paheksuntaa. Emme todellakaan halua jättimäistä Venäläistä vähemmistöä, eivät ne tuota Virolaisillekaan kuin ongelmia, joten pitäkööt venakot Karjalan ainakin toistaiseksi.
Salapeili (nimimerkki)
laurimunkistolle: Venajan vakiluku on melkein puolitttunut sitten Toisen maailmansodan. Ei hyva merkki heille, kun EU:n ja sen NATO-maiden vakiluku on lisaantynyt lujasti. Samoin Suomen silloinen vakiluku oli noin 3.5 miljoonaa, nyt 5.2 ! huomionarvoinen seikka sekin. Eivat ole asiat menneet huonompaa suuntaan Suomessa mitenkaan, paivastoin. Jaa, ehka sanoisin, etta politiikkojen selkaranka on "valunut housuihin" sodanjalkisina vuosina. Niinsanotut "sotaansyylliset" johtomiehet olivat aivan eri luokan porukkaa nykyisiin "Venajan ymmartajiin" verrattuna. Nyt heidan "laulunsa" tuntuu olevan se, etta tunnustetaan Venajan "legitemiteetit turvallisuusintressit rajoillaan" aivan liian kritiikittomasti. Muiden mainitaan vain sivulauseesa, jos silloinkaan. Varsinkin Suomen.
Mikko© (nimimerkki)
Oikein hyvä ja osuva analyysi. Kirjoittaja on havainnut ja ymmärtänyt Venäjän sisäisen kaaoksen ja tulkinnut merkit täysin oikein, myös historiallisessa perspektiivissä. Venäjä on sisäisesti laho ja mätä valtio, joka toki ulospäin näyttää "prameaa" julkisivua vaurastuneen, urbaanin keskiluokan matkustelulla ja pyrkimällä uudelleen sotilaalliseksi suurvallaksi. Tämä lienee putinismin paras keino pysyä vallassa. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että Venäjä on aina ollut vaaraksi naapureilleen, aivan kuten tapaus Georgia osoittaa, ja yhä vaarallisempi siitä tulee jos sisäinen kaaos lisääntyy. Siksi on tärkeää, että tätä kuritonta ja huonosti käyttäytyvää, sivistymätöntä kakaraa on pidettävä ankarassa kurissa ja nuhteessa, mutta kuitenkin niin, että sitä ei eristetä ja unohdeta. Paras tapa saada tämä Euroopan sairas lapsi takaisin jaloilleen on yrittää kaikin keinoin pitää se mukana kansainvälisessä yhteistyössä ja toiminnassa. Venäjälle ja venäläisille on päättäväisesti näytettävä, että putinismi ei ole se oikea ideologia ja tapa rakentaa yteiskuntaa, vaan päinvastoin, länsimäinen liberaali demokratia takaa parhaat edellytykset kansojen ja valtioiden vaurastumiselle. Sen kaikille kansalaisille, myös maaseudulla.
rockhill (nimimerkki)
Ilahduttavaa, että Erkki Toivanen käyttää selkokieltä ja oikeita termejä Venäjästä puhuessaan. Vihdoinkin joku sen tekee, eikä hoe iänikuisia mantroja. Niitä hokemia (Vanhanen) ja tavanomaista vaikenemista vaikeista asioista (Halonen) on voitu seurata Georgia-Venäjä kärhämän yhteydessä. Mutta on myös selkeää argumentointia Stubbilta ja osin myös Kataiseltakin. Mikon kirjoituksessa Venäjä on Euroopan?? sairas lapsi. Mielestäni Venäjä ei kuulu Eurooppaan maantieteellisesti eikä etnisesti. Venäjää pyritään eri yhteyksissä vetämään Euroopan yhteyteen, mutta ei ehkä tulla ajatelleeksi että Venäjä ei kuulu sinne. Eikä kaikesta päätellen edes halua kuulua. Käsite "sairas lapsi" on kyllä osuva. Sairas, kiukutteleva häirikkölapsi. Olen samaa mieltä siinäkin, että tätä kuritonta ja huonosti käyttäytyvää, sivistymätöntä kakaraa on pidettävä kurissa ja nuhteessa. Mutta eikö eristäminen -yhtenä äärimmäisenä keinona- tulisi lainkaan kysymykseen? Eristämisen kieltäminen keinovalikoimasta on jälleen yksi niitä hokemia, joita liitetään Venäjään. Alkuun se tuntui järkevältä, mutta ei enää 8.8.2008 jälkeen. Etelä-Afrikka eristettiin kun haluttiin sen muuttuvan. Ja niin tapahtui, tavoite saavutettiin. Venäjän pitäminen kaikin keinoin mukana kansainvälisessä toiminnassa on ollut järkevä tavoite, mutta haluaako Venäjä sitä. Venäjä on "halunnut" WTO:n jäseneksi 90-luvun puolivälistä, mutta mitä se on tehnyt päästäkseen järjestön jäseneksi, siis muuta kuin "halunnut"? Venäjälle demokratiaa tuputettaessa on ollut tapana lausua kuin ulkoa opittuna "..on tuettava kaikkea demokraattista kehitystä..". Venäjällä ei ole demokraattista kehitystä, jolloin pohja tältäkin mantralta on poissa. Mikon ajatuskulku onkin oikea; ..on näytettävä, että..länsimainen liberaali demokratia takaa parhaat edellytykset jne. Tätä ei vaan Venäjän nykyjohdon intressit tue eikä suosi. Sen intressejä tukee jatkossakin harvojen valta. Välineinä nykyisestäkin voimistuva nationalismi johon nojautuen Venäjä nostetaan jälleen sille kuuluvalle paikalle. Valtiona ja sotilasmahtina. - Siis tuo kuriton, sivistymätön kakara, sairas lapsi.
pakista (nimimerkki)
Ajatellen toisen maailmansodan ja sen jälkeisen Venäjän tapahtumia, on ymmärrettävä tämän yhteiskunnan vaikeudet ja ne vaatimukset, jotka johtavat toivottavasti vähitellen yhteiskunnan stabilisointiin ja kehitykseen. Tässä kehityksessä uskoisin EU:lla erityisesti olevan ratkaiseva osuus ja ertyisesti tärkeitä ovat taloudelliset toimenpiteet ja sijoitukset elikeinoelämän monipuolistamiseksi. Taloudellisen toiminnan alalla on myös Suomella suuret mahdollisuudet myötavaikuttaa edelleenkin molempien valtioiden yhteiseksi eduksi.
provosoituminen (nimimerkki)
kuten eräs suomalainen puunhakkaaja totesi: ei pidä provosoitua. Eli katsokaa karttaa tarkemmin niin näette tulevaisuuden. Wikipedian ansiosta olemme kaikki historoitsijoita, mutta tulevan näkevät harvat ja yleensä heitä ei kuunnella. Georgialaiset (tod.näk.) rikkoivat tulitaukosopimuksen ja kantavat osan vastuusta. Jälkiviisauden osaamme kaikki.
hpmakela (nimimerkki)
Toivasen sietäisi päivittää tietojaan ajantasaisimmaksi. Nuo Toivasen väitteet ovat ilmeisesti muutaman vuoden takaa. “Syntyvyys laskee, keskimääräinen elinikä lyhenee vuosi vuodelta.” - Syntyvyys lähti jo 2007 lopussa nousuun ja keskimääräinen eliniänodotuksen lasku on pysähtynyt. ”Terveydenhoito ja koululaitos ovat rappiolla tai taantumassa." - Terveydenhoito ja koululaitos ovat rappioituneet huomattavasti neuvostoajoista, mutta noin kolmen viimeisen vuoden aikana molempiin sektoreihin syötetyt öljymiljardit eivät voi olla parantamatta tilannetta tulevaisuudessa. "Jokainen maaseudulla matkaillut tietää, että infrastruktuuri on luhistumistilassa tai sata vuotta ajasta jäljessä.” - Jokainen sellainen, joka on matkaillut maaseudulla säännöllisesti kuluneiden vuosikymmenten ajan tietää, että tilanne on sielläkin huomattavasti parantunut. Infrastruktuurin luhistumisesta on puhuttu 1980-luvun lopulta saakka. Vieläkään se ei ole luhistunut. ”Oikeuslaitoksen ja virkamieskunnan korruptio on edelleen myllynkivenä elinkeinoelämän kaulassa.” - Korruption osalta Toivanen on oikeassa ”Kleptokraatit eli oligarkit siirtävät miljardeja ruplia vuosittain länteen – Lontoon, New Yorkin, Geneven ja Pariisin kiinteistövälittäjien iloksi. Tämän me kaikki tiedämme – myös venäläiset itse.” - Venäjän valuuttapako kääntyi suotuisaksi jo kolmisen vuotta sitten. Nykyään Venäjälle virtaa enemmän valuuttaa kuin sieltä pois. Iso osa tästä valuutasta on juuri näitä kiinteistösijoituksia, jotka kasvoivat ulkomailla korkoa ja jota nyt kotiutetaan kotimaahan. Suurin osa investoinneista virtaa palveluihin ja jalostukseen.
rkaski (nimimerkki)
Älä ihmeessä opeta niitä käveleen, jotka tämän maan ovat tehneet. Arvostelulle on aina paikka, mutta arvostellaan vasta sitten kun ollaan itse paikalla.
Mengele (nimimerkki)
Viimeksi kuulin mitään näin utopistista tarinaa itänaapuristamme YLE:n Näin naapurissa -ohjelmassa. Toivasen analyysi osui oikeaan, sen huomaa jos siitä, miten ufoja sitä kritisoivat kommentit ovat.
hpmakela (nimimerkki)
Toivasen kirjoitus meni pahasti metsään. Sen huomaa jo kaltaistesi kommenteista.
Liike (nimimerkki)
Kirjoituksesi alun kohtiin en viitsi puuttua, koska ne ovat vain arvailujen varassa. Sitä vastoin olen kiinnostunut näkemään perusteluja tai lähdetietoja väitteellesi: "Venäjän valuuttapako kääntyi suotuisaksi jo kolmisen vuotta sitten. Nykyään Venäjälle virtaa enemmän valuuttaa kuin sieltä pois". En ole missään aikaisemmin nähnyt tuollaista väitettä uskottavin luvuin perusteltuna. Väitettä on myös erittäin vaikea uskoa, kun ajatellaan arvioita Venäjälle tehtyjen investointien määrästä ja toisaalta öljyn ja maakaasun vientituloista. Luenkin siis mielelläni tarkemmat tiedot tuosta väitteestäsi, jos voit sellaisia kertoa. Varsinkin kiinnostaa, minkä laitoksen tai yrityksen selvittämiin lukuihin tietosi perustuu.
marolanpiika (nimimerkki)
onka suoravetomoottorina toimii Venäjä.
Zeus Väinämöinen (nimimerkki)
Kyllä se vaan veli venäläisen kanssa kauppa tapahtuu enimmäkseen US dollareilla. Kauppa on kahden kauppa ja kolmannelle korvapuusti! :)
hpmakela (nimimerkki)
Päivitähän nyt sinäkin tietosi tälle vuosikymmenelle. Venäjälle virtasi vuonna 2007 noin 82.3 miljardia dolaria enemmän valuuttaa kuin mitä Venäjältä virtasi pois. Vuonna 2006 Venäjälle virtasi noin 42 miljardia enemmän kuin mitä Venäjältä virtasi pois, eli Venäjän valuuttavirran nettovoitto kaksinkertaistui vuodessa.
Liike (nimimerkki)
Kyselin ylempänä lähdettä käsityksellesi valuutan virtaamisesta nettona Venäjälle päin, koska tietääkseni määristä ei ole olemassa luotettavia tilastoja kenelläkään. Edes Venäjän keskuspankki ei luota venäläisiin tilastoihin. Venäjän kauppatase ja vaihtotase ovat toki sikäläisten tilastojen mukaan selvästi ylijäämäisiä, mutta yleisessä tiedossa on, että viennistä ja tuonnista suuri osa tapahtuu pimeänä esimerkiksi verojen välttämiseksi. Siitä syystä Venäjän keskuspankkikin on lisännyt karkeana arvionostona 20-30 prosenttia tuontitilastojen lukuihin saadakseen ne edes vähän uskottavammiksi. Suomen Pankin tänä vuonna esittämän arvion mukaan esimerkiksi Suomen vienti Venäjälle vuonna 2005 oli täkäläisten tilastojen mukaan noin 60% suurempi kuin Venäjän tuonti Suomesta sikäläisten tilastojen mukaan. Noista syistä johtuen Venäjän keskuspankin pääomataseen tiedot eivät ole luotettavia.
Pokkarin Lukija (nimimerkki)
Suosittelen hpmakelalle ja muutamalle muullekin täällä luettavaksi Anna Politkovskajan teosta "Putinin Venäjä". Kuten kirjoittaja itse alkusanoissaan mainitsee, on teos toki subjektiivinen, mutta uskon myös annettuun perusteluun: tässä vaiheessa on läheltä katsottuna vaikeaa olla objektiivinen. Kirjassa on useita tosielämän esimerkkejä siitä, miten Putin "on sijoittanut infrastruktuuriin" ja "parantanut kansalaisten asemaa". Putin on antanut armeijalle sen Jeltsinin aikana menettämän vallan takaisin, vuosittain kuolee satoja alokkaita simputukseen, ja joukot tekevät ihan mitä lystää. Omaisuus puolestaan on siirtynyt niille, jotka sen tajusivat N-liiton sortumista seuranneessa sekasorrossa omiin taskuihinsa siirtää, ja valtion "kansalaisten hyväksi" tekemät takavarikot on tehty edistystä vastaan, ei suinkaan sen puolesta. Suosittelen kirjaa lämpimästi, se on varmasti subjektiivinen totuus, mutta kuitenkin totuus jonka meille esittää joku, joka oikeastaan on syntynyt, kasvanut ja elänyt kyseisessä maassa.
Juhani Putkinen (nimimerkki)
"Suosittelen hpmakelalle ja muutamalle muullekin täällä luettavaksi Anna Politkovskajan teosta "Putinin Venäjä"." Suosittelen lämpimästi lisäksi urhean toimittajan, kirjailijan ja ihmisoikeustaistelijan Annan kirjaa Toinen Tshetshenian sota. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä Venäjän FSB murhasi Anna Politkovskajan - rauha hänen muistolleen. Annan kuva on seinälläni - kuten marsalkka Mannerheiminkin.
Jaan Torukkas (nimimerkki)
Tuossa kun otit puheeksi Anna Politkovskajan, niin tehän kävitte taannoin Lahdessa mielenosoittamassa presidentti Putkinia vastaan ja samalla kunnioittamaan Politkovskajan muistoa. Tässä kuva kyseisestä tilaisuudesta: http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Anna_Politkovskajan_muistol... Koska tilanne oli kovin jännittynyt, poliisilla oli jopa tarkka-ampujia talojen katoilla, piti tilannetta tietysti jotenkin liennyttää ja öljyä laineille valaa. No Lahden poliisipäällikkö Ojala keksikin varsin oivan ratkaisun. Hän nimittäin sijoitti teidän porukkanne ja Riihimäen kommunistien porukan vierekkäisiin karsinoihin. Ja kuinka ollakkaan teillä kaikki aika ja mielenkiinto sitten menikin keskinäiseen torailuun ja nimittelyyn, ja presidentti Putkin sai aivan kaikessa rauhassa kenenkään huomaamatta ajaa saattueineen kokouspaikalle. Niin että kokenut poliisimies varsin hyvin oivaltaa tilanteet ja löytää niihin väkivallattomia ratkaisuja?
-rh (nimimerkki)
vihat piäjlle tol viisii?
rockhill (nimimerkki)
Jäi epäselväksi käytkö miehen vai teesien kimppuun. Kaiketi miehen, koska niin käyt komentoijankin kimppuun. "kaltaisesi"jne. Siitä huolimatta. Öljymiljardit "eivät voi olla parantamatta terveydenhoidon ja koululaitoksen tilannetta" on aika uskonvarainen peruste Venäjän tulevaisuudn arvioinnissa. Ehkä arvauksessa. Venäjän infrastruktuurin kehityksen kehuminen vaatii jo... no ainakin hyvää mielikuvitusta. Enää kun ei kommunismin uskonnostakaan saa tukea.
MikkoLahti (nimimerkki)
"Kuinka kauan rauha ja hyvinvointi säilyvät Suomessa , kun Georgian sotakin kiristää suurvaltasuhteita ja päättäjämme ovat tavanomaisen neuvottomia turvallisuuspolitiikan suunnasta?" pohtii moni kansalainen tänään. Aiheellinen asia islamin ja ilmastomuutoksen päivinä kun Venäjän karhu teroittaa kynsiään. Kun harmaapaäiset Naton miehet keskustelevat karhunkaadosta. Ja huokaisten lisäävät yhden nuppineulan maailman kriisipesäkkeitä osoittavaan , monineulaiseen karttaan. Onkin aiheellista kysyä:"Etsivätkö päättäjämme tai rivikansalaiset, hyviä ratkaisuja ja onnellista tulevaisuutta Raamatun ilmoittaman viisauden perusteella?” Eikö sinunkin lukija, olisi viisasta tavoitella tervettä Jumalanpelkoa ja Raamatun kertomaa hyvää elämää, niin että menestyisit ja kauan eläisit maan päällä? Sillä Herran pelko on viisauden alku ja Pyhimmän tunteminen on ymmärrystä. Herran pelko tarkoittaa mm. sitä että sinäkin lukija tutkit valkeuden Jumalan antamia käskyjä ja noudatat niitä oppiaksesi todellista viisautta ja saadaksesi hyvän elämän. Heitä siis pois turha ihmispelko ja muiden, todellista elämän tarkoitusta vailla olevien horjuvien sielujen apinoiminen. Etsi sen sijaan todellista, Herramme antamaa viisautta. Sillä viisassydäminen ottaa Jumalan käskyistä vaarin, mutta hulluhuulinen kukistuu. Mikko Lahti saarnaaja http://www.pp.kpnet.fi/mila
Ilkka Luoma (nimimerkki)
... viemään vapautta, demokratiaa ja yksilön oikeuksia - tuloksena on nyt jakaantunut kansakunta kyräillen toisiaan ja tapettuna yli 100.000 ihmistä - Tsekkoslovian miehityksessä ei saavutettu näin markkinahenkisiä lukuja... on suorastaan hämmästyttävää, kuinka näin kultivoitunut, maailmaa nähnyt hyvin kielitaitoinen ja fiksu mies kykenee kirjoittamaan tälläistä, mitä alustuksesta kohtaantuu...
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
On huvittavaa seurata, kun kommunistien tavoin ajattelevat siirtävät keskustelun aina pois aiheesta? Kun Toivanen ansiokkaasti kirjoittaa Venäjästä, puhuvat kommunistit USA:sta tai muista läntisistä kansanvalloista. Putin kehittää ennenkaikkea Brezhnevin oppia omaan sovitukseensa. B:n opin mukaan, toiset sosialistiset maat, voivat antaa Toverillista apua, toiselle sosialistiselle maalle, kun hulikanistit ulkovaltojen yllyttämänä, asettavat sosialismin vaaraan!Näin tehtiin Unkarissa,Prahassa, ja nyt viimeksi Georgiassa! Viimeksi mainitussa Putin harjoitteli. Hänen "harjoitteluaan", on syytä varoa ympäri maailmaa, ja erikoisesti Euroopassa.
Ilkka Luoma (nimimerkki)
liittyvä analogia - mm. Irak, miksi toinen saa tehdä ja toinen ei?
EdisPearl (nimimerkki)
Onhan Irakin sodalla ollut miljoonia vastustajia. Ei se toinenkaan mitenkään "saanut". -EP-
Vihtahousu (nimimerkki)
Käsittämätöntä, että aikuinen ihminenperustelee jonkun kolmannen osapuolen( tässä tapauksessa Venäjä) oikeudesta toimia roistomaisesti, siksi että muutkin toimivat.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Sivustapuhuminen on taito. Aina kun Kokoomus ei saa tahtoaan läpi, esimerkiksi virkanimityksissä, puhutaan, että presidentin pitäisi mennä kaappiin arvojohtajaksi. Viimeksi vedätti Niinistö, Soumen 2012 kruunaamaton hallitsija.
hpmakela (nimimerkki)
a) Miksi ihmeessä pitäisi olla kommunisti, jos vertailee Yhdysvaltain ja Venäjän toimia? b) Miksi ihmeessä Yhdysvaltain toimia ei saisi arvostella? Onko se liian kiusallista?
rockhill (nimimerkki)
a) Miksi ihmeessä voi huoleta sanoa Bush on hullu. b) Miksi ihmeessä ei voi sanoa Putin on hullu. Kohdassa a) kaikki ovat yhtä mieltä ja nyökyttelevät. Kohdassa b) yksilötason itsesensuuri iskee jarrut päälle. Onko se merkki syvästä suomettumisesta?
Vieras kotimaassaan (nimimerkki)
Jos osaa edes vähän asettua Venäjän asemaan ja katsoa sieltä länteen, ei yllätä enää yhtä paljon. Yhdysvallat ei edes muodonvuoksi kysy, rauhankumppanin, Venäjän kantaa oleellisiin asioihin. Näytelmällä olisi voitettu paljon. Entäpä millaisen mallin Eurooppa näyttää Venäjälle? Riitaisen EU:n, jonka jäsenmaista monista pakenee 'alkuperäistä' väestöä kiihtyvällä tahdilla Euroopan ulkopuoliseen, lähinnä englanninkieliseeen, maailmaan. Britanniasta 1 joka kolmen minuutin välein - kerrottiin eilen. Venäläinen kansanluonne ei koskaan antaisi (lähes tyhjää) maataan vieraalle uskonnolle ja kansalle - eikä se sen vuoksi kunnioita läntistä Eurooppaa entiseen tapaan. Lisää voisi jatkaa loputtomiin.
tuulakiilamo (nimimerkki)
Analyyttistä, pohdittua ja punnittua tekstiä. Myös ihan uusia näkökulmia, joita päivälehdistöstä ei löydä. Jo kaipasimmekin tulkintojanne.
rkaski (nimimerkki)
Lähes 30 vuotta olen seurannut raportejasi. Rehellisyys maan perii. Toimittajan tehtävä on kertoa asia niiin kuin se on. Muuten emme ole toimittajia. Taitaa me vanhentua, mutta tieto ei vanhennu, eikä kokemus.
Risto TK (nimimerkki)
Ei vaan jaksa ymmärtää sitä, kuinka nämä suomettuneet vasemmistolaiset tälläkin foorumilla jaksavat ihailla venäjää. Vanhasta muistista? Neuvostoliitto oli sosialistin paratiisi. Nykyvenäjä lienee lähinnä kiihkokansallinen diktatuuri, ainakaan mitään kovin sosialistista ja rauhantahtoisuutta sen toimista on vaikea löytää. Ai niin: USA on Irakissa! Sehän oikeuttaa venäjän vaikka tekemään ydiniskun Puolaan.
teo (nimimerkki)
Ei Venäjän Puolaan kannata iskeä. Puolalaiset siirtolaiset ovat mukana kehityksessä jossa Britannia palaa kivihiiliaikakauteen. Syntyperäisillä vähemmistöbriteillä on edessään pitkähkö ikä mutta huono elämänlaatu.
Hietsuarska (nimimerkki)
"Ei vaan jaksa ymmärtää sitä, kuinka nämä suomettuneet vasemmistolaiset tälläkin foorumilla jaksavat ihailla venäjää. Vanhasta muistista?" Luulen että kun on kerran kieli päässyt paskanmakuun tottumaan niin siitä tavasta ei tahdo päästä eroon, ei vaikka tosiasiat kuinka todistaisivat oman kannan naurettavaksi ja vääräksi. Mutta voihan se olla että pakonomainen valehtelu vielä palkitaan vaikkapa FSB-komissaarin viralla..
digiyesterday (nimimerkki)
... eli kyllä täällä paljastuu armottomasti se, miten syvälle se taistolainen aivopesu on tiettyyn (ei edes kovin pieneen) porukkaan uponnut. Venäjällä asuminen voi olla ainoa toimiva lääke tähän aivopesuun - ehkä tuon lääkkeen avulla pystytään heräämään tuosta taistolaisunesta karuun reaalimaailmaan - ei täältä sivusta ole mitään hätää ihailla jotain, jonka tietämys perustuu tuohon samaan aivopesuun.
marxxx (nimimerkki)
... eli kyllä täällä paljastuu armottomasti se, miten syvälle se USAlainen aivopesu on tiettyyn (ei edes kovin pieneen) porukkaan uponnut. USAssa asuminen voi olla ainoa toimiva lääke tähän aivopesuun - ehkä tuon lääkkeen avulla pystytään heräämään tuosta USAlaisunesta karuun reaalimaailmaan - ei täältä sivusta ole mitään hätää ihailla jotain, jonka tietämys perustuu tuohon samaan aivopesuun.
digiyesterday (nimimerkki)
... kuin monessa Euroopan maassa loytyy Suomen lisäksi kommunistipuoluetta nykyään - siis sellaista, joka osallistuu vaaleihin yms?
tha (nimimerkki)
Täällä nyt USA:sta ovat vouhottaneet lähinnä nämä Venäjä-fanit, kuten heillä aina on tapana kun Venäjästä sanotaan jotain negatiivista. Nyt oli kysymys kyllä ihan Venäjän touhuista ja niiden suhteen suomalaiset ovat kyllä osanneet olla kriittisiä ihan itse ilman mitään USA-aivopesua. Onko se nyt niin vaikeaa ymmärtää, että jotkut ovat vaan kanssasi eri mieltä? Olen toki pahoillani jos se jotenkin häiritsee sinua... Mitä tulee USA:ssa asumiseen, niin sinänsä terveellinen kokemus että huomaa ettei se nyt ole sen kummempi kuin mikään muukaan länsimaa. Eli mihinkään hirvittävään "ihailuun" ei ole syytä, enkä kyllä suomalaisissa tämmöistä piirrettä juuri havaitsekaan. Ellei sellaiseksi sitten katsota sitä, että ei nyt näe joka kysymyksen osalta tarpeelliseksi päätyä USA-kritiikkiin ;)
rockhill (nimimerkki)
Neuvostoliiton ihailu muutui Venäjän ihailuksi jouhevasti. Mitäpä jos Venäjä palaisi tsaristiseen aikaan? Jatkuisiko ihailu? Ei mutta Venäjähän on jo palannut tsaarien aikaan! Ja ihailu jatkuu jouhevasti. Eivätkö vasemmistoihailijat ole huomanneet, että Venäjän oligarkithan ne varsinaisia kapitalisteja ovat.
Vieras (nimimerkki)
Fortissimo! Kaikki eivät ole suomettuneita, kuten Matti Vanhanen ja Tarja Halonen.
digiyesterday (nimimerkki)
rockhill (nimimerkki)
Osoittiko vieras suomettuneisuuden kulmoinituman (pl)?
JAK (nimimerkki)
"Ranskan akatemian jäseneksi Venäjän-tuntijana valittu historioitsija Hélène Carrère d’Encausse ennusti jo 1970-luvulla Neuvostoimperiumin hajoavan. " Eipä tuo ennustus ole paljoa vaatinut. Jokainen maalaisjärjellä varustettu on aina tiennyt ettei sortoon perustuva järjestelmä kestä. Ikävä puoli tässä on se, että suomalaisella poliittisella eliitillä ja "muka" älymystöllä ei tuota maalaisjärkeä ole ollut.
Provocateur (nimimerkki)
"Ranskan akatemian jäseneksi Venäjän-tuntijana valittu historioitsija Hélène Carrère d’Encausse ennusti jo 1970-luvulla Neuvostoimperiumin hajoavan. " "Eipä tuo ennustus ole paljoa vaatinut. Jokainen maalaisjärjellä varustettu on aina tiennyt ettei sortoon perustuva järjestelmä kestä. Ikävä puoli tässä on se, että suomalaisella poliittisella eliitillä ja "muka" älymystöllä ei tuota maalaisjärkeä ole ollut." Kyllä sortoon perustuva järjestelmä kestää ja voi hyvin vielä nykyaikanakin, kenties paremmin kuin koskaan. Tärkeintä on ettei sorreta omia. Sorretaan kaukana olevia ja heikkoja ja viedään niiden rikkaudet. Annetaan niistä joillekin vähän rippeitä ja paljon aseita ja käsketään niiden pistää kapinoijat kylmäksi. Näin pidetään omat tyytyväisenä (kenties myös tietämättöminä) ja saadaan poliittista tukea kansalta ja lisää taloudellista ylivaltaa sortaa lisää niitä kaukaisia ja heikkoja. Eikä tarvitse liata omia käsiä.
semi (nimimerkki)
Hyvää ajatusta Toivanen antaa, mutta ei mainitse lainkaan että samalla tavalla se Usa ja Brittania ovat myös hyvin sairaita. Usa puolustaa henkeen ja vereen öljyn saantia lähi-idästä yhdessä Britannian kanssa. Savijalat siis sielläkin, Venäläinen keskiluokka elää niin kuten lähes kaikki keskiluokat maailmassa. Kysymys on mihin aina kulloinkin vertaamme kyseistä keskiluokkaa. Iso-Brittanian keskiluokka elää myös käsittääkseni aika vaatimattomasti, tunnen joitakin ja heillä ei ole varaa edes lattia mattoihin. Pitäisikö hiukan suitsia Brittanian kuninkaallisten menoista, sehän on veronmaksajien rahojen suurinta ryöväystä Brittaniassa. Pikku Steve on kuolemassa lastensairaalassa syöpään, -tsori mutta rahaa ei ole, Charles osti eilen aamiaiseksi hanhen maksa pateeta.(veronmaksajien rahalla.) Sairautta on monessa paikassa.
Vieras (nimimerkki)
Väitän että Venäjällä elää mahtavasti onnellisempi kansa kuin Erkin kotimaassa Englannissa. Eikä Venäjä ole myöskään sen sairaampi.
Zeus Väinämöinen (nimimerkki)
Jos generalissimus otsikossanne tarkoittaa pilkkaa Venäjää vastaan niin sitä en hyväksy. Generalissimus Stalinin ja Putinin vertailu on sekin hieman "camp"-huumoria. (suomeksi: Pahkasika-huumoria). Nyt lopetan kuittailun: Pyydän anteeksi sen vuoksi, että olen ehkä väheksynyt pohdintaanne asiassa. Olette varmasti pohtinut tätä asiaa ja olette saanut mielekkään lopputuleman ja maailmanjärjestyksen. Se on hienoa, koska turbulenttisessa maailmassa totuuksien laukominen on vaikea urheilulaji. Toivottavasti ette ole loukkaantunut kärjekkäästä kieliasustani ja kunnioitan sitä, että yleensä joku viitsi heittää itsensä "leijonille". terveisin Zeus Väinämöinen
Matti O Koskela (nimimerkki)
Erkki Toivasen megatrendin omainen pyrkimys normaalia syvällisempään pohdintaan ja seurauksien visiointiin riittää minulle oikeinkin hyvin. Uskottava analyysi just sillä tarkkuudella mitä blogikirjoitukselta voin toivoa. Kiitokset rohkeudesta!
Jape (nimimerkki)
Venäjän kehitys on suunnitelmallista ja johdolla on tulevaisuuteen liittyvät tavoitteet. Kun seuraa miten tähän mennessä on edetty ei ole kovin vaikea ymmärtää mihin Venäjän nykyinen johto kovalla politiikallaan pyrkii. EU:n jäsenistä entiset Venäjän alaisuudessa ja liittolaisina olleiden maiden taholta ymmärretään Venäjän pyrkimykset kenties parhaiten. Saattaa olla että Suomen poliittisella johdolla on mielessään aavistus ettei Venäjän suhteissa ole kaikki kohdallaan. Sitä ei kuitenkaan uskalleta sanoa ääneen, koska se edellyttäisi välittömästi turvallisuuspoliittisten suhteiden tiivistämistä länteen. Mutta, sieltä löytyy se toinen, vuosikymmenien saatossa syvälle alitajuntaan syöpynyt mörkö - USA ja Nato. Venäjän, avoimesti sotilaalliseen voimaan ja väkivaltaan pohjautuvaan politiikkaan ei kannata kuitenkaan suhtautua myöntymällä ja hyväksyen, kuten tehtiin 1930-luvulla Hitlerin kohdalla. Voidaan olla varmoja etteivät vaatimukset pääty siihen että Venäjä saa takaisin Neuvostoliiton aikaiset rajansa. Muiden mukana Suomi lienee jo merkitty Kremlin kalentereihin.
Vierailija (nimimerkki)
Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Toivottavasti presidentin ja nyk. pääministerin lisäksi ent. pääministeri Lipponen valastuisi. Suomi ei saa olla liian riippuvainen Venäjän kanssa käytävästä kaupasta. Valitetavasti historia toistaa itseään.
Ilkka Luoma (nimimerkki)
Ihminen värittyy sitä mukaan, siis samaistuu ja muuntuu - mitä enemmän se saa vaikutteita ympäristöstänsä ja vaikutepiiristänsä. Englanti ja brysseliläisyys hohkaa Erkki Toivasesta. Jos esim. siirtymätalouksien asiantuntijalta, tohtori Pekka Sutelalta (Suomen Pankki) kysyisimme samaisesta aiheesta artikkelia tänne sähkölehteen, niin juttu olisi todennäköisesti aivan erilainen. Olemme vaikutteillemme alttiita, luonnollisesti. Tosiasia on se, että olemme perimältämme niin idästä kuin lännestä--- ... [orig 6.8.2006] Venäjän ja Suomen yhteinen historia ja tasapaino Suomen ollessa EU - puheenjohtajamaa, on Venäjä kohonnut aktiivisimmaksi kauppakumppaniksi ja toimijaksi Suomelle ja suomalaiselle talouselämälle. Suomen ja Venäjän yhteistyö on syleillyt lähes aina meitä suomalaisia käsinkosketeltavasti. Historiamme alkaa jo 1000 vuoden takaa. Suomen Karjala on ikimuistoinen vedenjakaja idän ja lännen välillä tuoden meille erityisaseman ja tavoitteen vailla vertaa. Venäjän katsotaan alkaneen noin 1100 vuotta sitten alueilta, joilla on myös suomalaisperäisten kansojen jalanjälkiä. Suomalaisuus löysi tiensä lappalaisten joukkoon Suomenniemelle ja venäläiset olivat myös mongolien alaisina ja veronmaksajina. Venäjän ydinalue oli alussa pieniä suurruhtinaskuntia ja tiukkaa kuria, maaorjuutta ja luonnonrikkauksia. Venäjä on nyt vaurastunut kurilla, vapaalla länsimaalaisella kulutuspolitiikalla ja luonnonrikkauksilla, joiden määrää eivät edes venäläiset tarkkaan tiedä. Venäjän merkitys Suomeen on historiallinen, niin kielessä kuin uskonnoissa ja myös toisin päin; yhteisiä alkujuuria on löydettävissä kuten myös rajanvetoa ja yhteistä sekoittunutta aluetta, kuten ikimuistoinen Karjalan alue, jossa kohtaa ainutlaatuinen raja uskontoina, tapoina kuin kaikkia karjalaisia koskevana vieraanvaraisuutena ja eloisuutena. Oli mielenkiintoista lukea mitä Venäjän eräs alkuunpanija, suurruhtinas Vladimir Monomah kirjoitti jälkisäädöksessään vuonna 1117 (suora lainaus 1913 julkaistusta Venäjän historian oppikirjasta; kustannusosakeyhtiö Kirja / Weilin & Göös, kirjoittajina Virkkunen ja Toikka): "Jumalanpelko ja ihmisrakkaus ovat kaikkien hyveiden perustuksena. Eivät paastot, ei yksinäisyys, eikä munkiksi rupaeaminen voi teitä pelastaa, vaan hyvät teot. Älkää unohtako köyhiä; pitäkää huolta niiden elatuksesta ja muistakaa, että kaikki omaisuus on Jumalan ja että se on teille vain vähäksi aikaa annettu. Älkää mielessänne ja sydämessänne ylpeilkö, vaan ajatelkaa: tänään me elämme ja huomenna haudassa makaamme. Kavahtakaa valhetta, jouppoutta ja hekumaa, sillä ne turmelevat sielun ja ruumiin. Kunnioittakaa vanhoja kuten isiänne ja rakastakaa nuoria niinkuin veljiänne. Ja ennen kaikkea kunnioittakaa muukalaisia, jalosukuisia ja alhaisia, kauppiaita ja lähettejä, sillä he saattavat meidät hyvään taikka huonoon huutoon vieraissa maissa. Oppikaa mitä ette tiedä. Laiskuus on kaikkien paheiden äiti, varokaa sitä. Ihimisen tulee aina olla toimessa. Älkööt teitä päivä vuoteessa tavatko". Lopuksi suurruhtinas, pyhimykseksi korotettu kansaansa rakastanut ja vähäosaisiakin huolehtinut Vladimir Monomah kehoitti aikaisin aamukirkkoon kiittämään Jumalaa, sillä niin ovat kaikki hyvät isät tehneet. Näin kirjoitti Vladimir. Kerrottuaan hänen kuolemastaan lausuu vanha aikakirja: "Hän kuoli, tuo oikeauskoinen ruhtinas, Kristusta rakastava koko Venäjän suurruhtinas Vladimir Monomah, joka oli valaissut Venäjänmaata, sillä hänestä lähti valoa niinkuin auringosta". Oliko hän ensimmäinen isä aurinkoinen? Huomaammeko paljon yhtäläisyyksia jo 900 vuoden takaa, historian pimeydestä, Venäjänmaan synnyistä syvistä nykypäiväämme, ongelmiimme, keinoihin saavuttaa tyytyväisyyttä, oikeudenmukaisuutta ja hyvettä oppiin ja arvostukseen. Ei aika ole asioita paljon muuttanut ja tälläisen Venäjän kanssa voimme elää, yhteisessä historiassa, sillä suomensukuiset merjalaiset ja muromalaiset asuivat siellä missä Moskovan suurruhtinaskunta sai alkunsa. Asenne muuttuu ja Suomi sen mukana. Venäjä on suuri mahdollisuus kansamme sisuksissa istuvana pelkona ja uhmana. Taloutemme on jälleen monin sitein kiinni Venäjässä, josta kerrotaan suomalaisten joskus tulleen. Näemmekö huomenna asiaa toisin ja hyväksymme ainutlaatuisen Karjalan vedenjakajan meille ja venäläisille kuuluvana alueena isiemme maina kummallekkin oikeudellisesti jakaantuen. Ilkka Luoma Suomen ollessa EU - puheenjohtajamaa, on Venäjä kohonnut aktiivisimmaksi kauppakumppaniksi ja toimijaksi Suomelle ja suomalaiselle talouselämälle. Suomen ja Venäjän yhteistyö on syleillyt lähes aina meitä suomalaisia käsinkosketeltavasti. Historiamme alkaa jo 1000 vuoden takaa. Suomen Karjala on ikimuistoinen vedenjakaja idän ja lännen välillä tuoden meille erityisaseman ja tavoitteen vailla vertaa. Venäjän katsotaan alkaneen noin 1100 vuotta sitten alueilta, joilla on myös suomalaisperäisten kansojen jalanjälkiä. Suomalaisuus löysi tiensä lappalaisten joukkoon Suomenniemelle ja venäläiset olivat myös mongolien alaisina ja veronmaksajina. Venäjän ydinalue oli alussa pieniä suurruhtinaskuntia ja tiukkaa kuria, maaorjuutta ja luonnonrikkauksia. Venäjä on nyt vaurastunut kurilla, vapaalla länsimaalaisella kulutuspolitiikalla ja luonnonrikkauksilla, joiden määrää eivät edes venäläiset tarkkaan tiedä. Venäjän merkitys Suomeen on historiallinen, niin kielessä kuin uskonnoissa ja myös toisin päin; yhteisiä alkujuuria on löydettävissä kuten myös rajanvetoa ja yhteistä sekoittunutta aluetta, kuten ikimuistoinen Karjalan alue, jossa kohtaa ainutlaatuinen raja uskontoina, tapoina kuin kaikkia karjalaisia koskevana vieraanvaraisuutena ja eloisuutena. Oli mielenkiintoista lukea mitä Venäjän eräs alkuunpanija, suurruhtinas Vladimir Monomah kirjoitti jälkisäädöksessään vuonna 1117 (suora lainaus 1913 julkaistusta Venäjän historian oppikirjasta; kustannusosakeyhtiö Kirja / Weilin & Göös, kirjoittajina Virkkunen ja Toikka): "Jumalanpelko ja ihmisrakkaus ovat kaikkien hyveiden perustuksena. Eivät paastot, ei yksinäisyys, eikä munkiksi rupaeaminen voi teitä pelastaa, vaan hyvät teot. Älkää unohtako köyhiä; pitäkää huolta niiden elatuksesta ja muistakaa, että kaikki omaisuus on Jumalan ja että se on teille vain vähäksi aikaa annettu. Älkää mielessänne ja sydämessänne ylpeilkö, vaan ajatelkaa: tänään me elämme ja huomenna haudassa makaamme. Kavahtakaa valhetta, jouppoutta ja hekumaa, sillä ne turmelevat sielun ja ruumiin. Kunnioittakaa vanhoja kuten isiänne ja rakastakaa nuoria niinkuin veljiänne. Ja ennen kaikkea kunnioittakaa muukalaisia, jalosukuisia ja alhaisia, kauppiaita ja lähettejä, sillä he saattavat meidät hyvään taikka huonoon huutoon vieraissa maissa. Oppikaa mitä ette tiedä. Laiskuus on kaikkien paheiden äiti, varokaa sitä. Ihimisen tulee aina olla toimessa. Älkööt teitä päivä vuoteessa tavatko". Lopuksi suurruhtinas, pyhimykseksi korotettu kansaansa rakastanut ja vähäosaisiakin huolehtinut Vladimir Monomah kehoitti aikaisin aamukirkkoon kiittämään Jumalaa, sillä niin ovat kaikki hyvät isät tehneet. Näin kirjoitti Vladimir. Kerrottuaan hänen kuolemastaan lausuu vanha aikakirja: "Hän kuoli, tuo oikeauskoinen ruhtinas, Kristusta rakastava koko Venäjän suurruhtinas Vladimir Monomah, joka oli valaissut Venäjänmaata, sillä hänestä lähti valoa niinkuin auringosta". Oliko hän ensimmäinen isä aurinkoinen? Huomaammeko paljon yhtäläisyyksia jo 900 vuoden takaa, historian pimeydestä, Venäjänmaan synnyistä syvistä nykypäiväämme, ongelmiimme, keinoihin saavuttaa tyytyväisyyttä, oikeudenmukaisuutta ja hyvettä oppiin ja arvostukseen. Ei aika ole asioita paljon muuttanut ja tälläisen Venäjän kanssa voimme elää, yhteisessä historiassa, sillä suomensukuiset merjalaiset ja muromalaiset asuivat siellä missä Moskovan suurruhtinaskunta sai alkunsa. Asenne muuttuu ja Suomi sen mukana. Venäjä on suuri mahdollisuus kansamme sisuksissa istuvana pelkona ja uhmana. Taloutemme on jälleen monin sitein kiinni Venäjässä, josta kerrotaan suomalaisten joskus tulleen. Näemmekö huomenna asiaa toisin ja hyväksymme ainutlaatuisen Karjalan vedenjakajan meille ja venäläisille kuuluvana alueena isiemme maina kummallekkin oikeudellisesti jakaantuen. Ilkka Luoma http://ilkkaluoma.vuodatus.net
Zeus Väinämöinen (nimimerkki)
IL kirjaama lausunto ulkoministeristämme :" Ajattelin Condoleezza Ricen sääriä, hän vitsaili kilpailun kuuluttajalle" Täysi tuki Stubbille! ÄIJÄ! Huumorimies ja vielä noin kovassa asemassa!
tuulakiilamo (nimimerkki)
kunnes kannanotot valaisivat valintaa. Tarja Halosen itsevaltius ei ole tätä päivää. Ei myöskään nimimerkin edustama " äijämentaliteetti". Tosin sanavalintani tekee vääryyttä " äijä"- termille. Se , tiettävästi, on Karjalassa suotu isoisälle. Sanalla voi siis olla myös kaunis kaiku. Mutta Zeus ja Väinämöinen: eipä itsetuntoa ( tai ajatusta) juurikaan puutu! Sääriviitteenne oli todella mauton. Mistähän teidänkaltaisenne hakevat tietonsa?
Zeus Väinämöinen (nimimerkki)
Sorry, että en juossut maratonia ja pitänyt mielessäni Condin sääriä kuten "demokraattisesti" valittu gruusialaismyönteinen ulkoministerimme. Ja sorry, että näen joissan asioissa toisten mielestä ehkä sairastakin huumoria. :) Koettakaamme kestää toisiamme.
tuulakiilamo (nimimerkki)
" Gruusialaismyönteinen ulkoministerimme" Onko tämäkin huumoria? Ehkä Camp-lajia? Suorastaan odotan perusteluja.
Ilkka Luoma (nimimerkki)
Toivonen lepuuttaa rauhatonta ja tietämätöntä mieltään työntämällä manipulaattoristaan natoilijoiden ja natouskovaisten linjaa maanittelemaan suurta Suomen kansaa, joka ei Natoon halua--- ... [orig maanantai, lokakuu 15, 2007] Kuinka Suomea ajetaan pyssyn piippuun - Nato, pakkopulla? (HS-uutisointi tiistaina 11.9. - "vieläkin enemmistö Natoa vastaan") [ ... Helsingin Sanomien vakiokolumnisti Olli Kivinen riemuitsee historian takaa perinteen painolastit nilkoissa Kekkos-vihaisena ajoilta, "jolloin puhuminen oli kielletty". Onko leukojen louskuttelu vapauden ja kriittisen keskustelun arvopohjaa, ymmärtämättä mitä kielellinen muotoilu voi kokonaisvahinkona aiheuttaa ...] Helsingin Sanomat innostui mittauttamaan Nato-asenteita sekä mielipiteitä Venäjästä. Se oli rehellistä peliä se. Mutta mitä oli se peli, mitä otsikoilla ja bouldauksilla haluttiin sanoa: "Vieläkin Nato-vastaisuutta, --- epävarmojen kansalaisten määrä noussut". Todellisuudessa pidemmällä tarkastelujaksolla Hesarin mittauksessa ei epävarmojen määrä ollut muuttunut nimeksikään. Todellisuudessa kansakunta äänestäjinä ilmaisee koko ajan vuodesta toiseen selvää viestiä poliitikoille: "Pitäkää sormet erossa Natosta, ja ei Venäjä meille niin paha karhu ole", - sitä vastoin poliitikot annettua mandaattia vastaan Russia kolmanteen ilmaisuilla pikkunäppärästi lohkoilevat, kosiskellessaan omia mieltymyksiään. Tosiasia on se, että niin Helsingin Sanomat kuin huippukolumnisti menneiltä aikakausilta yrittää ahtaa suomalaisille Nato-viestiä kuin käärmettä pyssyyn. Kansa ei Suomessa Natoa halua. Kuinka monta kertaa se täytyy tarkistaa ja mitata? Onko tilanne sama kuin aikoinaan "kaikenmaailman kivisten" ilakointi, kun Urho Kekkonen ystävyyttä alvariinsa todisteli villasikajahdeissa tovereille Neuvostoliitossa? No, jos galluppeja jaksaa tehdä jatkuvasti niin saattaa sinne tilastovirheen kautta pujahtaa otsikointi: "Suomen kansa muutti linjansa, nyt halutaankin Natoa enemmän". Venäjän karhua herätellään kaikesta pienestäkin, venäläinen sotilaskone lensi liki Norjan rajaa - se on uutinen ilmaistavaksi turvallisuushaasteena. Miksi media on mennyt pienen klikin vipuun tekemällä Venäjästä pelotetta ja Natosta pelastajaa. Maailmanlaajuisesti ajatellen Nato/USA lienee suurempi uhka kuin Venäjä. Ketkä ovat juuri nyt Irakissa, onko Irak ollut menestys? USA:n kansa haluaa sotilaansa Irakista pois. Milloin presidentti George W. Bush kuuntelee kansaansa? Kuunteleeko Suomessa nykykykyhallitus milloin valitsijoitaan? Kansa ei antanut mm. Kokoomukselle mandaattia sormeilla kysymyksiä Natosta pakkopullana. Kokoomus tietää, että vaalivoitto tuli pitkälti Sauli Niinistön äänestäjiltä, ja se ei riitä korskeiluun nokkeluuksilla turvallisuushaastepuheina USA:ssa. Niin huomion kipeitä me ei olla kansakuntana, että rähmällään tarvitsisi olla (kuten ennen) - ei USA:n suuntaan, kuin ei Venäjänkään. Miksi muutamat suuret mediat yrittävät kaikin keinoin survoa ajatuksia kansan mieliin? Eikö media luota heidän kulunsa maksaviin lukijoihin? Tarkkaavainen lukija huomasi heti tiistain Helsingin Sanomista, että otsikointi, 2.sivun kolumni menneitä ajoilta oli tarkoitushakuista häivemanipulointia tehden Venäjästä uhan ja Natosta pelastajan. Meillä suuri kansa on tiennyt koko ajan mikä on vapaata arvokeskustelua mm. Venäjästä, kuin myös USA:sta. Nyt voidaan sanoa - kuuluisan sanotun sanan mukaisesti: "Kyllä kansa tietää..." - se on juuri niin. Iloksemme vikuroivista kolumneista ja otsikoista huolimatta HS ilmaisi jutuissaan koko totuuden kunhan jaksoi kaikki rivit lukea. Kyllä kansa "luki" ja ymmärsi Häkämiehenkin koko jutun - se vain oli ytimeltään niin häkellyttävän lyhyt - muu oli pehmennystä, kun huomasi ylittäneensä normioituneet rajat. Kansainväliseen politiikan hoitoon ei kuulu pontevoituminen kerkeäksi suuren edessä kieli sinipunaisena. Suurta viisautta on katsoa kaikkiin suuntiin pyllistämättä kenellekkään. Ilkka Luoma http://ilkkaluoma.vuodatus.net ............ Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakertomus- ( kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä - copyright by Ilkka Luoma 2007 ) Kuva 1 --- http://www.panoramio.com/photo/4580389 --- [892kB] Teksti Suomi jäi Talvisodassa yksin 1939. Jatkosodassa Kolmas Valtakunta auttoi omista lähtökohdista myös Suomea ratkaisevasti Neuvostoliittoa vastaan. Kuvan rynnäkkötykkivaunu osallistui kesän 1944 ratkaisutaisteluihin. Suomi pelasti viime kädessä itse itsensä, taitavasti. Emme tarvitse Natoa tänään - ja tämän suuri kansa tietää. Kuva 2 --- http://www.panoramio.com/photo/4580403 --- [706kB] Teksti Helsinkiä puolustettiin Neuvostoliiton pommikoneita vastaan mm. saksalaisten toimittamilla 88-millisillä ilmatorjuntatykeillä. Sulkutuli toimi erinomaisesti ja pääkaupunki säilyi hyvin helmikuun 1944 pommituksista huolimatta. Pienenä kansana Suomen oli luotettava itseensä. Niin on nytkin: Turvaamme itseemme, osaamiseen ja riittävän vahvaan ja moderniin armeijaan, joka pohjaa taistelutahtonsa asevelvollisuuslaista. Suomen ei tule "koskaan" luopua varusmiesarmeijasta. Suomi ei tarvitse Natoa. Kuva 3 --- http://www.panoramio.com/photo/4580445 --- [659kB] Teksti Suomi sai muutamia Hawker Hurricane II C hävittäjiä Englannista, mutta nämä koneet eivät suuria saavutuksia taisteluissa saavuttaneet. Pääpaino erityisesti 1944 ilmataisteluissa oli Saksasta ostetuilla/ saaduilla Messerschmitt Bf-109 hävittäjillä. Kuvan kone on todellinen harvinaisuus, se on alkuperäisessä kunnossa! Moni ulkomaalainen kuvautti itsensä jostain syystä sinisen hakaristin vieressä. 19. elokuuta 2007 - Senaatin tori, Hki - Veteraanijärjestön 50 vuotisjuhla. Kuva 4 --- http://www.panoramio.com/photo/4580468 --- [822kB] Teksti Kaukoidästä tullut nousevan Kiinan kansalaista kiehtoi suomalainen sotilas täysissä varusteissaan - halusi kuvauttaman itsensä juuri tuossa paikassa. Suomalainen itsenäisyys, riippumattomuus ja puolueettomuus sotilasliitoista lähtevät riittävän suuresta asevalvollisuusreserviarmeijasta, moderneista varusteita ja aseista sekä kansallisesta hengestä kuin myös erikoisjoukoista. Suomi ei pelkää Venäjää, Suomen ei tarvitse kumarrella USA:ta, eikä Suomen tarvitse liittyä USA:n johtamaan Natoon. Tämän Suomen kansa tietää, lukuisat gallupit sen todistavat vuodesta toiseen kolumnistien ja Helsingin Sanomien jupinoista huolimatta. Kuva 5 --- http://www.panoramio.com/photo/4580492 --- [861kB] Teksti Saksalaisen Zundapp sotamoottoripyörän erikoisasiantuntija selostaa YLE:lle mitä tuo pyörä on historiassaan nähnyt. Pyörä on alkuperäinen ja tuolloisen maailman parhaaksi kehuttu. Suomi sai runsaaasti apua Saksasta kun hätä oli suurin 1944 kesällä. Tuolloin Suomi ei ollut yksin, ei ollut myöskään tiukasti liittoutunut, vaan piti "pienen hajuraon saksalaiseen hapankaaliin" - ollen kuitenkin aseveli aina Lapin sodan alkuun saakka. Tänään Saksa on Natossa, mutta halunnee rakentaa EU:lle hiljalleen oman liittonsa ottaen "hajuraon" USA:n Natoon... Suomen ei tarvitse enää loppusuoralla olevaan Natoon liittyä. Kuva 6 --- http://www.panoramio.com/photo/4580513 --- [558kB] Teksti Neuvostoliitto aseisti armeijaamme kymmeniä vuosia, mm. kuvan kevyt panssarivaunu on entisen Neuvostoliiton arsenaaleista, oli esillä Senaatintorilla 19.elokuuta 2007. Suomella on kautta aikain ollut erityissuhde itään, niin myös tänään. Ei auta pullistella nokkelilla sanan käänteillä maapallon toisella puolella, kun realismimme on itäisellä rajalla välittömästi. Suomalainen on osannut arkipolitiikan itään ja Venäjä on meidän taloudellinen mahdollisuus, mutta ympäristöllinen haaste, jopa uhka, johon voimme antaa oman panoksemme myymällä maailman parasta ympäristöosaamistamme, mm. Pietariin. Kauppa sujuu hyvin, kun emme huoli sen hidastajaksi Nato-kytköstä. Kuva 7 --- http://www.panoramio.com/photo/4580534 --- [623kB] Teksti Suomen hallituksen ei tarvitse kosiskella USA:ssa. Kuvan kolmiyhteys on ollut rautaa, verta ja hätää, mutta myös maailmanhistorian suurimpia taisteluita. Saksalaisen rynnäkkötykin takana on Venäjän tsaarin patsas ja tämän takana Suomen Valtioneuvoston linna. Saksalla on suuri kohtalonyhteys Suomeen, historiassa. Tänäänkin kauppamme Saksan kanssa on merkittävää ja Saksa on EU:n ainut maa, joka voi sanoa juuri kuten haluaa Venäjälle. Venäläinen tietää mitä Saksa osaa ja mihin se pystyy. Suomen etu on pitää hyvät suhteet niin Saksaan kuin Venäjälle. Kuva 8 --- http://www.panoramio.com/photo/4580557 --- [630kB] Teksti Kuvassa esiintyy kaikki se mihin Suomen kansa luottaa vakaasti: Armeija, poliisi, koulutuslaitos ja suomalainen henki, joka vie läpi "vaikka harmaan kiven" Suomi muistaa tahtotaistelunsa 1944 ja pienoisen ihmeen - Ihantalan ihmeen, jossa ainut ulkoinen auttajamme oli Kolmas Valtakunta, erityisesti Kuhlmeyn lento-osasto, jonka suorituksia ei vieläkään tarkasti arvosteta ja laajasti tiedetä. Kuva 9 --- http://www.panoramio.com/photo/4580582 --- [972kB] Teksti Senaatin torilla tarjottiin filmidokumenttia Ihantalan ihmeestä kesältä 1944 19. elokuuta 2007, jossa Suomen mies teki mahdottomasta mahdollisen - Neuvostoliitto ei pystynyt tuolloin käsittämättömällä ylivoimallaankaan lopullisesti lyömään Suomen sotilasta. Taistelussa kerrotaan saksalaisten lentäjien tuoneen taistelutahtoa, siksi tehokkaita he olivat. Suomi ei ollut liitossa, mutta sillä oli aseveli, joka auttoi ratkaisevalla hetkellä - syntyi Ihantalan ihme, jota kansalaiset kuvassa hiiren hiljaa katsoivat. Tunnelma oli harras ja kunnioittava. Olisi suuri loukkaus sotiemme veteraaneja kohtaan viedä kansakuntaa väkisin pienen klikin voimalla Natoon ja liittoutumaan, jolloin oma itsenäinen päätösmahdollisuus romutettaisiin. Suomi luottaa itseensä, ei väärin vikoroiviin hallituksiin tai menneen aikakauden kolumnisteihin ja mediaan. Kuva 10 --- http://www.panoramio.com/photo/4580594 --- [383kB] Teksti Erittäin yksityiskohtainen kuva amerikkalaisesta USAF ohjuksesta - Sidewinderistä, jolla on tuhottu vihollisten lentokoneita Vietnamista Irakiin. Ohjusta on tehty kymmeniä versioita ja osoittaa USA:n maailman mahtia ja suurinta uhkaa koko ihmiskunnalle vapauden messiaana, jossa kaupallisuus materia- ja energiavirtoineen uudelle mantereelle on koko systeemin sielu. Sota on väline turvaamaan kauppa - hyödyiltään yksipuolinen kauppa ja suunta. Sidewinder kulminoittaa hyvin amerikkalaisen valtahegemonian ja todellisen päämäärän - tuleeko meidän liittyä USA:n johtamaan Natoon, jossa olisimme vain yksi pieni osa valtakoneistoa ilman omaa päätösvaltaa?
Kukas sen kissan hännän nostaa ellie Luoma itse (nimimerkki)
Kun olen lukenut Ilkka Luoman vuodatuksia tällä palstalla, olen tullut siihen tulokseen, että todellista näkemyksettömyyttä edustaa ko. sanaseppo itse. Käsitykseni vahvistui, kun seurasin hänen mainostamaansa linkkiä omille vuodatussivuilleen.
Ilkka Luoma (nimimerkki)
Kuinka olisi jos Venäjä sijoittaisi puolutustarkoituksessa todennettujen ydinaseiden torjuntaan Kuubaan puolustusjärjestelmän? Onko Puolaan sijoitettavien "torjuntajärjestelmien" kohde jo määritetty ja mistähän nuo ohjukset tulisivat? Löytyisikö todisteet tähän? Missä menisi USA:n hygieninen raja, kun Venäjä tai myöhemmin ehkä Kiina lähestyisi Amerikan rannikoita - Puolasta lienee aika lyhyt matka Venäjälle. Onko Toivonen ollut paljon Venäjällä tai missä maissa hän ansiokasta kirjeenvaihtoaan on suorittanut? Miksi todellisten Venäjä asiantuntijoiden lausunnot ovat paljon maltillisemmat, siis sellaisten, jotka ovat mm. olleet maassa 10-25 vuotta... Toivonen on arvioissaan Englannista todellinen mestari ja asiantuntija.
Jaanius (nimimerkki)
Luomaa se risoo totuus. Lopeta jo tuo venäjämyönteisyys ja katso tosiasioita silmiin. Toivanen rietää kyllä mistä puhuu. Totuus ei kaikkia miellytä.
Ilkka Luoma (nimimerkki)
Odottaisin mielenkiinnolla totuutta - aloitatko sen vaikka perustelemalla noita aiempia puolueettomia ja MOLEMMAT osapuolet huomioivia seikkoja, tapahtumia ja ennenkaikkea kysymyksiä - ehkä jopa vastauksin :-) Ilkka Luoma
Marjatta Lavin (nimimerkki)
Erkki Toivanen on rohkein, alykkain ja asiallisin suomalainen kommentoija, jota olen koskaan lukenut. Elakoon sananvapaus!Tyoskeneltyaan niin monta vuotta naapurin sensuroimassa Yleiradiossa, han on lopultakin saanut tarpeeksi tyhjan jauhamisesta. Joskus taytyy astua ulos nahdakseen sisalle. Koska ilmeisesti Ilkka Luoman tietomaara tulee, joko venalaisesta tai suomalaisesta lehdistosta, mika on vielakin melkein yhta ja samaa, taytyy ymmartaa, etta han ei ymmarra asioiden tilaa. Asuttuani 5 lansimaassa, suurin yllatykseni oli kuinka vaaraa tietoa Suomen lehdisto syotti meille ymmartomattomille ja tietamattomille, "ystavyys ja avunanto" kauden aikana. Ilmeisesti nootit naapurilta jatkuvat. Suomettuminenko jatkuu? Onkohan Suomen itsenaisyys on hiuskarvan varassa ? Muista, etta ystavat eivat kirista ystavia. On turha loukata Suomen parasta "suurlahettilasta" Erkki Toivasta! Kiitos tasta nettilehdesta ja mahdollisuudesta mielipiteiden vaihtoon.
Vieras (nimimerkki)
niinkauan kun se varjeltuu Pogromilta ja hyökkäämästä Israeliin. Siksi sen johtajien kaveeraus Iranin kanssa huolestuttaa.
olavilaine (nimimerkki)
Onko liian myöhäistä toppauttaa Suomenlahden-Itämeren saastuttavan kaasuputken rakentaminen Suomen osalta. Tosiasia on, että putken rakennustyö ja myös käyttö saastuttavat ratkaisevalla tavalla meret. Siihen ei enää olisi varaa. Suomenlahti ja Itämeri tulisi päinvastoin puhdistaa entisistä ja nykyisistä saastuttajista ja saasteista.
Zeus Väinämöinen (nimimerkki)
"Isompiakin rahoja on nähty"
Ilkka Luoma (nimimerkki)
... pitkin kansainvälisiä merialueita?
olavinieminen (nimimerkki)
Kyllä se kulkee 361 km Suomen talousalueen sisällä. YK:n merioikeusyleissopimus määrittää Suomen aluevesien ja talousalueen suuremmaksi mitä se on nykyään. Suomella ja muilla rantavaltioilla on oikeus antaa luvat tai kielto tälle hankkeelle. Maat vaativatkin nyt ympäristöselvitystä, jossa on epäselvyyksiä. Lipposta tullaan käyttämään tässäkin mielessä. Esim. tästä syystä Viro on hermostunut, koska se vastustaa hanketta. Toinen syy on Venäjän sotilaallisen läsnäolon lisääntyminen Itämerellä ja Suomenlahdella.
Ilkka Luoma (nimimerkki)
nimenomaan merenpohjaa pitkin?
Allu Kuutamo (nimimerkki)
Kiitos hyvästä analyyttisestä kirjoituksesta. Luen Toivasen tekstit, samoin kuin muutaman muun kolumnistin, aina suurella kiinnostuksella. Se, että kaasuputki on nyt saanut Paavo Lipposesta oikein virallisen konsultin huolestuttaa. Tämä asia ei ollut blogitekstissä mutta kuten olavilaine kirjoittaa, se on ympäristön kannalta todella riskialtis asia. Yhtälailla riskialtis se on poliittisessa mielessä; mitä kaikkea putki tuleekaan syömään, mitä sen ylläpito tuleekaan vaatimaan ja kuinka mukava terrorikohde se onkaan???... Aktiviteettiä putken ympärille tulee löytymään eivätkä niistä mitkään takuuvarmasti lisää sen kummemmin turvallisuutta kuin ekologisia arvojakaan. Aika oireellista, että Baltian maat ja Puola putkea vastustavat mutta Suomi antaa sen tulla jos se on tullakseen (mitäs me pienet ja kiltit siihen kantaa ottamaan kun Venäjä lupaa, että se toteutetaan ympäristöystävällisesti. Kyllä siihen on luotettava tietenkin) - ja Lipponen vanhana Suomen valtapoliitikkona sitä nyt ajaa paikoilleen. Miksiköhän, ihan oikeasti?
EdisPearl (nimimerkki)
.....jos joku, on todella aiheellinen kysymys. -EP-
Sivustaseuraaja (nimimerkki)
Ihan hyvä kirjoitus. Mutta jos se on väärään tietoon perustuvaa, onko sillä mitään arvoa? Vastapainoksi esim.: http://www.informationclearinghouse.info/article20535.htm Eli: Georgia hyökkäsi Tskhinvaliin, jossa ei ollut sotilaita, ja ryhtyi järjestelmällisesti tappamaan sen asukkaat, niin pitkälle kuin kykeni. Kunnes Venäjä tuli väliin. Tässä kohtaa herää outo kysymys. Mitä väärää on jo käynnistetyn kansanmurhan onnistumisen estämisessä? Aika paljon, jos suomalaisia viestimiä lukee. Jos Georgia hyökkäsi ensin, miksi? Ettei vain innoitettuna, saadakseen vaikkapa NATO-sulkia? Liittyikö Condin viime käynti Georgiassa tähän? Entä jos kyseessä olikin USA:n masinoima tietoinen provo, mikä on tavoite ja mikä on hinta, jonka se on valmis maksamaan sen saavuttamisesta? Toivottavasti Stubb tiedostaa, missä seurassa liikkuu, ettei sääret pääse tekemään tepposia...
Juhani Putkinen (nimimerkki)
"Georgia hyökkäsi Tskhinvaliin, jossa ei ollut sotilaita, ja ryhtyi järjestelmällisesti tappamaan sen asukkaat, niin pitkälle kuin kykeni. Kunnes Venäjä tuli väliin." Todellisuudessa Venäjän joukot tulittivat ENSIN georgialaiskyliä ja Georgia lähti lopettamaan sen tulituksen: http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Georgian_sota_2008.htm
Jouna Pyysalo (nimimerkki)
"Jos Georgia hyökkäsi ensin, miksi?" - USA:n hyökkäys aseenaan Georgia on on osa laajempaa provokaatiota, jonka tarkoituksena on lietsoa EU:n ja Venäjän välinen ydinsota ohjuskilvellä samoin kuin USA provosoi Sunneja ja Shioja Irakin sodan aikaansaamiseksi: Finnish Liberation Army Victory Parades in Helsinki on 16.5.1918 (Historical Film & Photos) http://newsdeskhelsinkifinland.net/news/485/finnish_liberation_army_vict... Tähän liittyen USA on - NATO:lta tai EU:lta kysymättä - alkanut pystyttää ohjuskilpeä Eurooppaan: Finnish minister says Europe falling hostage to US missile defence http://newsdeskhelsinkifinland.net/news/600/finnish_minister_says_europe... Puolan ja Ukrainan oltua haluttomia provosoimaan Venäjää ensimmäisinä (ilmeisenä selityksenä tähän Venäjän vastaus hyökkäys Georgiaan) USA manipuloi Georgian yrittämään sotilasvallankaappausta S-Ossetiassa luodakseen siten riittävästi pelkoa sekä suojaverhon ohjuskilpihankkeen eteenpäinviemiselle Puolassa: Missile deal aimed at Russia says envoy http://www.iht.com/articles/reuters/2008/08/15/europe/OUKWD-UK-SHIELD-PO... ja Ukrainassa: Ukraine ready to cooperate with West on missile defense http://english.vietnamnet.vn/international/2008/08/799243/ USA:n pyrkimyksenä on jatkaa vastaavien eskalaatioiden avulla EU:n ja Venäjän välien huonontamista - sekä lopulta ajaa molemmat keskinäiseen molemminpuoliseen ydintuhoon (samat suunnitelmat pätevät tietysti Kiinaan, jota vastaan USA pystyttää toista ohjuskilpeä Afghanistaniin), ideana näin poistaa 2 miljardia kilpailijaa planeetalta. Aiheesta kiinnostuneille suosittelen uutistoimistomme NDHF Net:in aiheelle omistettua uutiskategosiaa "NATO – The U.S. “Dr Strangelove Plan” - or: Nuking off Europe, Russia and China" osoitteessa http://newsdeskhelsinkifinland.net/opensourcecenter/ Palveluksessanne, Jouna Pyysalo, NDHF Net http://newsdeskhelsinkifinland.net
Vieras (nimimerkki)
Yhdysvaltain pitäisi kysyä lupaa esim. Natolta? Haloo... Isoin istahtaa mihin haluaa. Ja muutenkin on harvemmin nähty em roskaa muualla kuin kioskikirjallisuudessa. Tavaamisiin, Aivopesty
Mikko© (nimimerkki)
Harvoin tulee luettua mitään noin - anteeksi vain karkea ja halventava ilmaus mutta en löydä muutakaan aiheeseen sopivaa ilmaisua - typerää ja täysin kieroutuneen mielikuvituksen tuotetta. "USA pystyttää toista ohjuskilpeä Afghanistaniin), ideana näin poistaa 2 miljardia kilpailijaa planeetalta." Samalla se poistaa tältä planeetalta 2 miljardia asiakastaan ja kauppakumppania, vieläpä sieltä tärkeimmästä päästä. Ei kovinkaan älykäs markkinointikeino kauppiaalta, joka ampuu asiakkaansa. Siis näin, yksi ainoa lause riitti koko tuon typerän "teorian" kumoamiseksi.
Jouna Pyysalo (nimimerkki)
Kun USA:n strategia näyttää olevan vieras monille suomalaisille, niin tässä pieni briiffaus. USA:n sotia eivät - mikä myös selittää heidän toistuvat epäonnistumisensa - suunnittele sotilaat vaan "megalomaaniset satanikko-triljoonikot", jonka mukaisesti USA:n operaatiot eivät ole "normaaleja", terveen järjen tai vastaavien vaikuttimien ohjaamia. USA:n peliteoreettisessa ajattelussa hyökkäys, esim. Georgian avulla Etelä-Ossetiaan toteutettu vallankaappausyritys ei rajoitu yksin siihen, miten yrityksessä käy, vaan kyseessä on osa laajempaa, EU:n ja Venäjän välisen sodan valmistelua ja provosointia. USA:n ongelmana ennen Georgian sotaa oli Puolan haluttomuus asettua ensimmäisenä hyökkäämään ohjuskilvellä Venäjää vastaan ja nimenomaan tämän provokaation suojassa Puola saattoi ryhtyä kyseiseen hyökkäykseen, tai kuten Putkinen edellä kirjoitttaa: "Kun Puola ja USA sopivat ohjustentorjuntaohjusten sijoittamisesta Puolaan, niin Venäjä aloitti heti sairaan uhkailun Puolaa vastaan." Juuri tähän - samoin kuin yleiseen mielialojen kääntämiseen Venäjää vastaan muualla lännessä vääristellyn reportoinnin avulla USA nimenomaan pyrki - ja pyrkii. Niille ei siinä joku Georgian tuho osana globaalia peliä Euroopan ja Venäjän (sekä näiden jälkeen Kiinan ja sitten kaikkien muiden) masinoimiseksi keskinäiseen sotaan ei merkitse hevon paskaa. Suomalaiset - kuten kaikki muutkin - tekevät hyvin pysyttelemällä aivan rauhallisina ja antautumatta USA:n provokaatioiden manipuloimiksi. USA:n toiminta on täysin odotettua ja täysin ennustettavaa - missä myös piilee sen heikkous: Venäläiset tietysti tiesivät Georgian hyökkäyksestä aivan samoin kuin tämän Puolaan liittyvästä satanistisesta juonesta. Rauhallisuutta & rauhanrakentamista, suomalaiset... Viime kädessä "Firma" pitää varmasti meistä kaikista hyvää huolta ja sen firman - täsmälleen päinvastoin kuin lehtien amatööripropagandistien ja -kommentoijien - johtoportaassa toimitaan sydämet rakkauden täyttäiminä. Sellaisen sotilasjohdon kera Suomella ja suomalaisilla ei ole - eikä tule - pienintäkään huolta niin pahoilta kuin sodanlietsojat yrittävätkin saada asiat näyttämään. Päät kylmänä vaan... Jouna Pyysalo, Newsdesk Helsinki Finland (NDHF) Net http://newsdeskhelsinkifinland.net
Vieras (nimimerkki)
Ja muista varoa vampyyreita. Ai niin, ja liikennevalvontakameroita: CIA:han seuraa koko ajan sinua.
Juhani Putkinen (nimimerkki)
"Puolan haluttomuus asettua ensimmäisenä hyökkäämään ohjuskilvellä Venäjää vastaan" Tiedoksi, että kymmenellä ohjustentorjuntaohjuksella EI voi mitenkään hyökätä Venäjää tai ketään muutakaan vastaan. Ne ovat TÄYSIN puolustusase.
Vieras (nimimerkki)
Tarkoitatko tätä sakkia? Vihjeen tähän videoon antoi Yle:n A-studion jeppe. http://uk.
pakista (nimimerkki)
Mikä ero on ohjustentorjuntaohjuksilla verrattuna tavallisiin hyökkäysohjuksiin. Voidaanko ohjustentorjuntaohjukset kädenkäänteessä muuttaa ohjustentorjuntahjuksista EU:n alueella oleviksi ei-ohjuksentorjuntaohjuksiksi eli tavalliksi amerikkalaisiksi hyökkäysohjuksiksi joiden kantomatka riittää esimerkiksi Venäjälle ja Iraniin. Mikäli eversti Putkisen tiedot eivät riitä ohjustentorjuntaohjuksista ja ihan tavallista hyökkäysohjuksista, ehkä tästäkin on tietoa jossakin.
Juhani Putkinen (nimimerkki)
"Mikä ero on ohjustentorjuntaohjuksilla verrattuna tavallisiin hyökkäysohjuksiin. Voidaanko ohjustentorjuntaohjukset kädenkäänteessä muuttaa ohjustentorjuntahjuksista EU:n alueella oleviksi ei-ohjuksentorjuntaohjuksiksi" Nämä ohjustentorjuntaohjukset ovat erittäin kalliita ja nopeita "luoteja". Niissä EI ole lainkaan räjähtävää taistelukärkeä vaan tuhovoima perustuu siihen, että ballistinen hyökkäysohjus ja ohjustentorjuntaohjus hajoavat kappaleiksi törmätessään valtavalla nopeudella toisiinsa. Hyökkäysohjuksessa taas on mahdollisimman voimakas räjähde, jonka on tarkoitus aiheuttaa tuhoa maamaalissa. Kukaan EI ole niin typerä, että käyttäisi erittäin kallista erikoistyökalua - ohjustentorjuntaohjusta - minnekään hyökkäämiseen.
pakista (nimimerkki)
Kiitos selvennyksestä.
Vieras (nimimerkki)
Pistää todella miettimään näiden videoiden jälkeen, että mitä oikein on tekeillä. http://uk.
EskoR (nimimerkki)
...niin: Miksi lännen reaktiot ovat olleet niin kevyet? -On puhuttu vain liioitelluista reaktioista kun Venäjä on hyökännyt Nato-hangaroundiin? Tähän voi olla kaksi syytä: 1. Tämä on sovittu juttu. Koko homma on sujunut ihmeellisen nopeasti, kuin valmiin käsikirjoituksen mukaan. EU:lta ja Natolta on tullut samantien tarkat mielipiteet ja rauhanehdotukset ja Venäjä on heti reagoinut niihin. Ehkä on jo päätetty, että Georgia voi liittyä Natoon jos E-Ossetia ja Abhaasia liitetään Venäjään. Tai: 2. Ehkä skisma on sittenkin ollut Saakasvilin ansiota ja hän on saanut kulissien takana Jenkeiltä höykytystä. Julkisuudessa on oltu Georgian puolella vain vastentahtoisesti.
Vieras Lauri Sarkki (nimimerkki)
Erkki Toivasen mainitsema Hélène Carrère d'Encausse kirjoittaa Le Figarossa (www.lefigaro.fr/debats), kuinka Saakashvili typerästi provosoitui USA:n tukeen luottaen ja pelaten kortit Venäjän käsiin. Näin Venäjä hienosti saavuttaa tavoitteensa Etelä-Ossetian ja Abhaasian suhteen, tunnustaen samalla armollisesti Georgian "suvereeniuden". Länsi ei voi kuin myötäillä.
MikkoLahti (nimimerkki)
Niin lujuutta länsimaat toki itarvitsevat Venäjä-suhteissaan. Sillä lännen ilmeinen arvovaltatappio ja Naton heikkous Georgian hädänalaisten ihmisten auttamiseksi näyttävät minusta päivän selviltä. Pelko - jota kukaan ei tietenkään tunnusta gallupkyselyissä - kalvaa kuitenkin monessa sydänalassa . Se myös herättää kysymyksiä Suomenkin turvatakuiden luotettavuudesta kansallisessa kriisitilanteessa. Jos Suomi olisi Naton jäsen, niin lähtisikö Nato uhraamaan miehiään ja kalustoaan, jos Äiti-Venäjä - syystä tai toisesta - näkee tarpeelliseksi Helsingin lähistöllä turvata muutamalla sadalla tankilla ja lentokoneella katajaisen kansan hyvinvointia ja venäläisvähemmistön oikeuksia? Mietityttää myös pahasti horjahtelevien päättäjiemme lujuus ja viisaus kriisitilanteessa. Pääministerin ja ex-ulkoministerin valitettavat parisuhdeongelmat, ihastumiset ja erot, hylkäämiset, oikeusjutut ja omituinen naisten jahtaaminen ihmetyttää. Ne saavat epätietoisen kysymään:" Miten parisuhteissaan sekoilevat päättäjät osaavat tehdä oikeita johtopäätöksiä kansallisessa kriisitilanteessa ja ohjata suuren valtiolaivan myrskystä pois turvasatamaan?" Eiväthän he ole kunnioittaneet Raamatun Jumalan 6. käskyä:´Älä tee huorin.´ Siksi he eivät löydä rauhan satamaa ja eksyvät kuoleman tielle. Niin, valitettavasti rahan ja lihanhimo kuten keinoja kaihtamaton maineen ja kunnian tavoittelukin, riivaa nykyään pahasti suomalaisia. Muitakin kuin päättäjiä. Synteihinsä eksyneen ihmisen oma mieltymys ja oman lihan tahto on kaikessa ykkönen. Eikö särkyneitä sydämiä, murskattuja avioliittoja, aikuisten ja lasten itkua ole niin paljon sentähden että rauhaton liha etsii tyydytystä päivin ja öin? Sillä monen aatamin - miksei eevankin - pieni kapine viitan alla ulvoo tuskissaan etsien uutta huumaa vanhojen sekoilujen päälle. Moni lihan liekissä itseään polttava päättäjä tai kansalainen ei ymmärrä että ihmislapsen aika on katoava luonnonvara. Valkeuden Jumalan lähettämä Noutaja saapuu oikealla ajalla ja korjaa ihmislapsen paratiisin iloon tai tuonelan vaivaan, ks. Luuk.16:19-31.Riippuen tietysti siitä, elääkö mies tai nainen kuolinpäivänään Jeesuksen vai Saatanan hallitsemassa valtakunnassa? Mutta Raamatun elävä Jumala ei katso henkilöön. Herra säätää ihmisten tai kansojen kohtalot . Olivatpa ne Natossa tai ei.Elävä Herra näkee syntielämän vuoksi maineensa menettäneiden päättäjien luottamuspulan koti-ja ulkomaassa. Niitäkin Kaikkivaltias käyttää tahtonsa toteuttamiseen sekä yksityisen ihmisen että kansan kohtaloita säätäessään, vrt Jes. 37:26. Parasta turvallisuuspolitiikkaa olisi Jumalan käskyjen noudattaminen. Mutta häpeämättömien päättäjiemme monilukuiset ihmissuhdesekoilut ja ihmiselämää kurjistava, jumalaton lainsäädäntö monissa suurissa kysymyksissä (mm. seksinosto-ja hedelmöityshoitolaki, aborttilainsäädäntö ja kauppojen sunnuntaiaukio )ovat vain eräs ilmaus kansallisesta moraalirappiosta. Se on kansakunnan kuoleman tie. Siksi valkeuden Jumala sanoo synnin ja kuoleman tietä vaeltaville:"Kääntykää että teidän syntinne pyyhittäisiin pois, ja että virvoituksen ajat tulisivat Herran kasvoista. Mikko Lahti saarnaaja http://www.pp.kpnet.fi/mila
tha (nimimerkki)
"Jos Suomi olisi Naton jäsen, niin lähtisikö Nato uhraamaan miehiään ja kalustoaan, jos Äiti-Venäjä - syystä tai toisesta - näkee tarpeelliseksi Helsingin lähistöllä turvata muutamalla sadalla tankilla ja lentokoneella katajaisen kansan hyvinvointia ja venäläisvähemmistön oikeuksia?" Kuinka moneen Nato-maahan on joku Naton ulkopuolinen maa lähettänyt joukkoja iimeisen 60 vuoden aikana?
MikkoLahti (nimimerkki)
Sinähän tha aivan puhut kuin luulisit Naton kestävän iänkaiken. Äiti-Venäjälläkin kommunismi pysyi yli kuusikymmentä vuotta. Ja sitten kaatui nopeasti Herramme käskystä. Jumalasta sinun pitäisi tietää yksi asia. Raamatun Kaikkivaltias pitää Naton (tai ihmiset ja kansat) pystyssä tarpeeksi katsomansa ajan. Ja sitten poistaa heidät muonavahvuudesta. En ole kysynyt Häneltä Naton elinikää. Mutta meidän kannaltamme parasta turvallisuuspolitiikka on pitää Jumalan käskyt kunniassa. Kansan moraalinen tila taas punnitaan esim. kauppojen sunnuntaiaukiolon tai homoadoption ratkaisujen yhteydessä. Ja pelkään pahoin että köykäiseksi havaitaan. Pahalta siis näyttää synnissä elävän Suomen tulevaisuus. Kansa , joka kunnioittaa Jumalan käskyjä , saa itselleen taivaallisen turvatakuun. Kansa, joka Suomen päättäjien tavoin halveksii Raamatun Jumalan käskyjä, vetää ylleen Jumalan kirouksen ja tuhon ,vrt Dan. 5.Se on yksinkertainen ja selvä Raamatun tosiasia. Moni tekee itsestään ja voimastaan jumalansa. "Minä olen Herra eikä toista ole, "sanoo Raamatun Kaikkivaltias. Ja Nato ei anna Suomelle minkäänlaista turvaa- Ellei elävä Herra sitä näe hyväksi antaa.
tha (nimimerkki)
"Sinähän tha aivan puhut kuin luulisit Naton kestävän iänkaiken." No ei tietenkään välttämättä kestä, mutta toistaiseksi track record kuitenkin aika hyvä. "Äiti-Venäjälläkin kommunismi pysyi yli kuusikymmentä vuotta. Ja sitten kaatui nopeasti Herramme käskystä." Niin, tai omaan mahdottomuuteensa.
MikkoLahti (nimimerkki)
Tämän pallon alla tai päällä mikään ei elä tai kuole Raamatun Jumalan tietämättä tai sallimatta. Ihmiset ja eläimet.Kansat,puolustusliitot ja sotakoneistot. Koko luomakunta. Kaikelle näkyväiselle tai näkymättömälle Raamatun Jumala antaa elämän tai kuoleman. Eikä hiuskarvakaan putoa päästämme Jumalan tietämättä tai sallimatta.
tha (nimimerkki)
Ainakin perustuslain mukaan jokaisella on oikeus omaan näkemykseensä: "Jokaisella on uskonnon ja omantunnon vapaus. Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen."
MikkoLahti (nimimerkki)
Tietysti jokaiselle sielulle elävä Herra on luonut vapaan tahdon päättää nykyisen ja tulevan elämänsä kohtalosta. Juuri siksihän Raamatun Jumala niin monin tavoin todistaa olemassaolostaan,että Hän voisi pelastaa synnin ja saatanan vallassa olevan rauhattoman sielun. Joka niin monin tavoin kärsii harmaan elämänsä tarkoituksettomuudesta Pelastumisesta ,ks. http://www.hs.fi/keskustelu/Miksi+Jumala+loi+helvetin%3F/thread.jspa?thr...
kultaraha (nimimerkki)
"Kansa , joka kunnioittaa Jumalan käskyjä , saa itselleen taivaallisen turvatakuun. Kansa, joka Suomen päättäjien tavoin halveksii Raamatun Jumalan käskyjä, vetää ylleen Jumalan kirouksen ja tuhon ,vrt Dan. 5.Se on yksinkertainen ja selvä Raamatun tosiasia." Ei muuta kuin kunnioittamaan Raamatun Jumalan käskyjä, niin voimme luopua maallisesta puollustuksesta.
MikkoLahti (nimimerkki)
Aivan oikein. Jos Suomi kunnioittaisi Herran käskyjä Hänen tahtomallaan tavalla ,niin suuri rauha vallitsisi. Me saisimme takoa kiväärimme vesureiksi naapurimaan työttömille. Ja tässä maassa pysyisi rauha ja hyvinvointi,nauravat suut ja kirkkaat silmät. Mutta kun sinä ja minä emme elä yhtä tuntia syntiä tekemättä, niin turmeltuneen luontomme tähden me pelkäämme ja kärsimme milloin mistäkin asiasta. Synnin takiahan tämä maailma on täynnä pelkoa,vihaa ja aseita. Mutta pelkoa ei rakkaudessa ole , vaan täydellinen rakkaus karkoittaa pelon, sillä pelossa on rangaistusta; ja joka pelkää se ei ole päässyt täydelliseksi rakkaudessa. Me olemme kaukana täydellisestä rakkaudesta. Siksi pelkäämme ja vihaamme .Siksi varustaudumme tarpeellisilla ja tarpeettomilla aseilla ikäänkuin voisimme turvata jotakin ja eläisimme iänkaiken. Kuitenkin Herran määräämä kuolema aikanaan saavuttaa hyvät ,pahat ja rumat. Kuolemanpelko on suurta . Miten siis pääsisimme kuoleman voittajiksi?
tha (nimimerkki)
"Jos Suomi kunnioittaisi Herran käskyjä Hänen tahtomallaan tavalla ,niin suuri rauha vallitsisi." Jotain varmaan täytyisi tapahtua myös sen noin 6 595 000 000:n muun maapallon asukkaan kuin suhteen.
Kauko Kaaresoja (nimimerkki)
Olikohan Ruotsi vähemmän syntinen maa, kun säästyi viime sodalta? Totta se on, että Isossa kirjassa sanotaan, että "synti on kansakunnan turmio" ----------- Politiikka on politiikkaa ja uskonto on oma arvonsa. Kaikki eivät ajattele kuitenkaan noin, eivät osaa, eivät voi, koska heillä ei sitä uskoa siihen ole. ------------ Mutta peiliin on jokaisen syytä katsoa ja tehdä parannusta, siitä riippumatta, liitytäänkö Natoon vai ei.
kultaraha (nimimerkki)
"Äiti-Venäjälläkin kommunismi pysyi yli kuusikymmentä vuotta. Ja sitten kaatui nopeasti Herramme käskystä." Miksi Jumala odotti 60 vuotta tai antoi vallankumouksen ylipäätään tapahtua, sillä olisihan Jumalan kaikkivoipana pitänyt tietää tuleva? "En ole kysynyt Häneltä Naton elinikää." Kysyppäs, se saattaa kiinnostaa monia. "Kaikelle näkyväiselle tai näkymättömälle Raamatun Jumala antaa elämän tai kuoleman. Eikä hiuskarvakaan putoa päästämme Jumalan tietämättä tai sallimatta." Miksi Jumala salli kommunistien murhata 100 milj ihmistä. Pitivätkö kommunistit enemmän Raamatun Jumalan käskyjä kunniassa, kuin heidän uhrinsa?
MikkoLahti (nimimerkki)
Maailma on täynnä miksi -kysymyksiä. Miksi sinä et luo Johannes: Brantschenin kirjaa: Miksi Jumala sallii kärsimyksen?Sley-kirjat 1988. Miksi minä olisin joku lausuntoautomaatti antamaan vastauksia epäuskoisten uuspakanoiden loppumattomiin kysymyksiin? Kun teille antaa yhden Herran vastauksen ,niin ettekö pian keksi yksitoista lisää ,voidaksenne jatkaa syntielämäänne turhuuden markkinoilla?
kultaraha (nimimerkki)
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmisen_ihonv%C3%A4ri "Miksi minä olisin joku lausuntoautomaatti antamaan vastauksia epäuskoisten uuspakanoiden loppumattomiin kysymyksiin?" Siksi, koska tulit levittämään sanaa. Kai meillä on oikeus muutamaan kysymyksen sen johdosta. Mikä on uuspakana? Onko uususkonnoton? Oletko sinä siiinä tapauksessa uususkovainen?
MikkoLahti (nimimerkki)
Pitääkö sinun selittää jotakin lukijoille kun ilmoitat itsesi evoluution kannattajaksi? Eikö sekin ole "sanan" levitystä ilman selitysoikeuksia? Olen kirjoittanut täällä pian vuoden,sinusta en tiedä,mutta tervetuloa seuroihin. Katsotaan nyt kysymystäsi. Uuspakanalla tarkoitetaan ns. kristillisessä maassa elävää ateistia,skeptikkoa tai nimikristittyä. Heillä on jokin muu Jumala kuin Raamatun Kaikkivaltias. Maan ,taivaan , ihmisen ja luomakunnan Luojan puhetta he eivät tahdo kuulla.Vaan he haluavat luottaa pikkuruiseen ihmisviisauteen ja ihmisvoimaan. Tänäänkin elävä Herra sanoo totuudesta eksyneille uuspakanoille:"Minä olen Herra ,sinun Jumalasi,älä pidä muita jumalia."
kultaraha (nimimerkki)
Tieteessä esitetyt teoriat eivät ole kiveen hakattuja. Ne ovat jatkuvan kyseenalaistamisen armoilla. Sitä mukaan kun uusi teoria osoitetaan toimivammaksi kuin vanha, niin vanhaa teoriaa muutetaan vastaamaan uusia havaintoja tai se hylätään kokonaan uuden tieltä. Tieteessä alussa on idea, jota tarkastellaan, testataan ja kyseenalaistetaan sekä empiirisesti että teoreettisesti ja edelleen jalostetaan. Kun se viimein kestää arvostelun ja saa tiedeyhteisön hyväksynnän, niin siitä tulee tieteellinen teoria. Tieteessä tietoa tavoitellaan epädokmaattisesti. Se ei ole sanaa. Uskonto on dokmaattinen oppijärjestelmä, jossa teoria eli uskonnossa opinkappale perustuu vain auktoriteetin sanaan. Sitä ei saa kyseenalaistaa, ei testata, eikä arvioida. Sitä ei varsinkaan saa muuttaa, vaikka huru-ukot 2500 vuotta sitten ovat kirjoittaneet sen täyteen ristiriitaisuuksia. Jos sitä muutettaisiin, niin silloin jouduttaisiin myöntämään, ettei se olekaan Jumalasta. "Olen kirjoittanut täällä pian vuoden" Tämäkö tekee sinusta auktoriteetin? Siinä tapauksessa syvä kumarrus.
MikkoLahti (nimimerkki)
Kultaraha. Tämä nyt menee hiukan pois varsinaisesta otsikkoaiheesta. Eräs asia täytyy saada sanotuksi.Tiede on toki hyväksi ihmiselle kun sitä käytetään Raamatun Jumalan kunnioituksen hengessä ihmisten elämän parantamiseksi. Mutta tiedemiehet – kuten uskovatkin – ovat erimielisiä monista peruskysymyksistä ja vastauksista evoluutioon liittyen. Entä tieteellisen todistuksen painoarvo luomiskysymyksissä? Vähän kärjistäen voisimme sanoa, että valitettavan usein kavalassa maailmassa tieteellisen evoluutiotutkimuksen varakas rahoittaja saa yliopistotutkijoilta lihaansa miellyttäviä vastauksia. Kukapa sokea työntäisi pois häntä ruokkivaa kättä? Kuten harhaiseen evoluutioteoriaan kriittisesti suhtautuva ja Kaliforniassa toimiva yliopiston rikosoikeuden professori Phillip E. Johnson kertoo. ”Tiedemiesten on vaikea päästä yhteisymmärrykseen edes aineen ja informaation käsitteistä. " Ks. evoluution problematiikasta ja luomisen peruskysymyksestä täällä http://mlahti.blogspot.com/2007/09/jumalan-luoma-maailma-vai.html
kultaraha (nimimerkki)
Tieteeseen kuuluu erimielisyys, mutta vain vakuuttavin teoria saa tiedeyhteisön enemmistön taakseen. Sorry, tiedeyhteisö on niin laaja, ettei sitä pysty rahalla ostamaan, eikä näin ollen vallitsevaa teoriaakaan. Yksittäisiä tutkijoita tai tutkimuslaitoksia kylläkin, mutta sillä ei ole paljon painoarvoa kokonaisuudessa. Lisäksi tieteen mahtavin voima on sen menetelmän itsekorjaavuus, joka takaa sen etteivät virheelliset teoriat ole ikuisia. Toisin kuin uskonnot vrt "raamattu todistaa". Mistä päästäänkin uskonnon ensimmäiseen ja samalla pahimpaan ongelmaan, kehäpäätelmään: Raamattu on totta, koska Jumala sanoo niin ja Jumala on totta, koska raamattu sanoo niin. Tiede ei ole löytänyt pienintäkään todistetta Jumalan olemassaolosta. Tiede puhuu ainoastaan piilottelevasta Jumalasta, millä se tarkoittaa sitä, että ilmiöt, joita tiede ei ole vielä selittänyt, sisältävät mahdollisuuden Jumalan olemassaololle. Mutta koska niissä ei myöskään ole voitu todistaa Jumalan vaikutusta, niin Jumala voi ainoastaan piileskellä tietämättämme niiden takana. Mitä enemmän tiede selittää todellisuuden ilmiöitä ja niiden välisiä suhteita, sitä vähemmän Jumalalle jää piilopaikkoja. Suosittelen asiasta kiinnostuneille kirjaa: GOD, The Failed Hypothesis, How Science Shows That God Does Not Exist, Victor J. Stenger Mitä linkkiisi tulee, niin jos sinulla on evoluutiosta ja DNAsta parempi teoria, jonka kuvittelet johtavan tieteellisen paradigman muutokseen tai jopa vallankumoukseen, niin älä hyvä ihminen haudo sitä itselläsi, vaan anna se tiedeyhteisön arvioitavaksi. Palaa sitten asiaan, kun teoriasi on menestynyt.
pakista (nimimerkki)
Miksipä uskovaisilta ei voisi kysyä uskonasioista. Vastaukset ovat vain uskonmukaisia eli vailla todellisuuspohjaa. Muutoinhan ne eivät olisi heidän pyhänä pitämiään uskontotuuksia ja jäävät sellaisiksi..
M Eiramaa KNFIJV (nimimerkki)
" Selvin sanoin ilmaistu erottamisuhka Euroopan neuvoston ja G8:n jäsenyydestä, Ukrainan ja Georgian ottaminen NATO:n jäseniksi – ne ehkä panisivat Moskovan ajattelemaan." Kiitos, että kirjoitit tuon ääneen. Toisaalta, kun WTO-jäsenyyskään ei näytä tuota eiliseensuuntautuvaa kaksipäisissä vanhan kotkan suuruushuuruissa viipyilevää retrovaltakuntaa lopulta edes kiinnostavan, pitäisikö meidän eläytyä sen mielenmaisemaan astetta vieläkin syvemmin? Niin kuin Kiinalle myös Venäjälle merkitsevät suoranaiset kunnian ja loiston ulkoiset ilmentymät pohjimmiltaan jopa taloudellista ja muuta konkreettista menestystä enemmän. Siksi asetun vahvasti kannattamaan todella järeän Venäjän kunniaa uhkaavan aseen käyttöä: Sotshin 2014 olympialaisten boikotti- tai peruuttamisuhkaa. Viittaan Erkki Toivasen Olympialaiset ja politiikka -kirjoituksen kommenttiin, jossa asia perustellaan tarkemmin: http://www.uusisuomi.fi/nakokulmat/erkkitoivanen/olympialaiset-ja-politi... Jos EN, G8 ja WTO-uhka eivät riitä, perutaan tai sabotoidaan boikotein Sotshin kisat 2014! Ainakaan tähänastisista "pakotteista" ei juuri näytä koituneen odotetunlaista reagointia Milosevicinsa ja Hitlerinsä lukeneen neuvottelukumppani Venäjän Kolmannen derzhavan puolelta: " Etelä-Ossetian johtaja Eduard Kokoity ei halua päästää kansainvälisiä tarkkailijoita hallitsemaansa kapinallismaakuntaan. -- hän sanoi myös pyytävänsä Venäjää perustamaan pysyvän sotilastukikohdan Etelä-Ossetiaan. -- Venäjän johto on vihjannut, että venäläisjoukot saattavat pysyä Georgiassa -- määräämättömän ajan." AP, AFP, Reuters Venäjällä toki on muitakin "syitä" ilmoittaa ydinaseitten tuonnista Itämerelle juuri nyt kuin vain suomalaistenkin lobbaama "Molotov-Ribbentrop-kaasuputki". Georgiaankin asia liittynee ja siihen, ettei Putin saanutkaan länneltä varauksetonta tukea ja suosiota maahantunkeutumiselleen. Viesti kuuluu kutakuinkin niin että Venäjä "on valveilla kaikilla rajoillaan" (lainaus maanpuolustuskorkeakoulun dosentilta tms.) Meillähän sitä ko. rajaa taitaa olla 1500 km maalla ja vesillä vielä lisääkin. Ja Tarton rauhan 1920 mukaan vielä merirajan lisäksi yhteinen raja Laatokan halkikin, muuten. Mika Eiramaa, tutkija, KNFIJV http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html Ceterum censeo, Karjala on palautettava!
Dejá vu (nimimerkki)
Jotenkin Euroopan ja Venäjän tilanne tuo mieleen 1920-luvun. Hirveän sodan jälkeen, kukaan ei jaksanut puttua Venäjän tekemisiin: sotilallinen yhteistyö Saksan kanssa, jolta tällainen toiminta oli kielletty Versaillsin sopimuksessa. Emigranttien murhat ja sieppaukset Euroopassa ( kuten tänäänkin),itsenäisen Gruusian valloitus, itsenäisen Ukrainan liittäminen Venäjään, Puolan uhkailu, Baltian maiden uhkailu ja vihamieliset suhteet Suomeen ja länsimaihin yleensä (Komintern mm.). Mitä sitten nyt ? Kohta on taas Ukrainan vuoro joutua Venäjän agression kohteeksi ja sitten onkin Baltian vuoro. Näin se etenee. Ja länsimaat katsovat avuttomina vierestä.
Vieras (nimimerkki)
Venäjän nykyinen kehitysvaihe ei ole paluuta kommunismiin, kuten monet lännessä ajattelevat, vaan se muistuttaa pikemminkin tilannetta autoritaarisessa Saksassa muutama vuosi ennen toisen maailmansodan alkua, kun osa lännestä toivoi, että asiat kääntyisivät vielä parempaan suuntaan, virolainen euromeppi Tunne Kelam arvioi. Georgian maakunnassa, jota virheellisesti kutsutaan Etelä-Ossetiaksi EI ole YK:n rauhanturvaajia, vaan Venäjän armeijan sotilaita, joita virheellisesti kutsutaan rauhanturvaajiksi - heillä EI ole mitään YK:n mandaattia tai muutenkaan tekemistä YK:n kanssa. Kyseessä on tyypillinen venäläinen petos, jossa väitetään mustaa valkoiseksi; Rauhanturvaaja on puolueeton kahden vihaa pitävän osapuolen väliin asetettu joukko, jolla on molempien osapuolien hyväksyntä. Venäläisillä EI ole Georgian hyväksyntää, vaan Georgian johto on vaatinut venäläisten miehitysjoukkojen poistumista alueeltaan. Sopii ihmetellä miksi TP Halonen paasaa rauhanturvaajista, pelaako hän suurvaltapolitiikkaa jälleen Venäjän piikkiin maanpetollisesti? Ja kuten Maksim Gorki asian tiivisti: "Älä koskaan luota venäläiseen. Tänään hän on ylin ystäväsi, huomenna hän hirttää sinut ja ylihuomenna hän tulee aivan vilpittömästi itkemään haudallesi"
Vieras (nimimerkki)
Venäläinen historiankirjoitus on kuin Itä-Saksa tai SDP:n politiikka, revisionistinen eli historiaa väärentävä. Venäjän uutta presidenttiä on sanottu kääntämättömäksi kortiksi. Nyt hän paljasti kasvonsa ja moraalinsa. Venäjä koetaan Neuvostoliiton seuraajaksi ja niiden rikokset ihmisyyttä kohtaan, kuten Afganistanin tai Tsetsenian sodat ja Tsekkoslovakian ja Unkarin invaasiot, kielletään ja oikeutetaan rauhanturvaajilla. "Meidän kansalaisiamme ja arvojamme tulee kunnioittaa. Olemme aina olleet rauhaa rakastava valtio. Venäjä tai Neuvostoliitto ei ole koskaan aloittanut sotaa. Emme ole hyökänneet mihinkään, toimineet vain rauhanturvaajina", Medvedev sanoi.
Jouna Pyysalo (nimimerkki)
Seta (nimimerkki)
Jouna Pyysalo kirjoitti aiemmin: "USA:n sotia eivät - mikä myös selittää heidän toistuvat epäonnistumisensa - suunnittele sotilaat vaan "megalomaaniset satanikko-triljoonikot", jonka mukaisesti USA:n operaatiot eivät ole "normaaleja", terveen järjen tai vastaavien vaikuttimien ohjaamia. USA:n peliteoreettisessa ajattelussa hyökkäys, esim. Georgian avulla Etelä-Ossetiaan toteutettu vallankaappausyritys ei rajoitu yksin siihen, miten yrityksessä käy, vaan kyseessä on osa laajempaa, EU:n ja Venäjän välisen sodan valmistelua ja provosointia." Peliteorian soveltamisen ensimmainen edellytys on, etta kaikki peliin osallistuvat tahot toimivat rationaalisesti - siis terveen jarjen mukaisesti.
Jouna Pyysalo (nimimerkki)
Kirjoitat: "Peliteorian soveltamisen ensimmainen edellytys on, etta kaikki peliin osallistuvat tahot toimivat rationaalisesti - siis terveen jarjen mukaisesti" Aivan oikein. Ongelmana nykyisessä ns. sodassa on se, etteivät sitä käy ammattilaiset (sotilaat), vaan nk. neokonservatiivit, äärimilitantit politiikot, joiden neotrotskiittilais+neoleninistinen ideologia ajaa korporaatiososialismia - ja siinä sivussa ennen kaikkea ns. persoonallisia etujaan. Pohjimmiltaan - ja hyvin lyhyesti - kyse on pelkästään mediassa kulttuurien ym. yhteentörmäykseksi naamioidusta rahanpesuoperaatiosta, jolla Cheney, Rice, Bush jne. puhdistavat Amerikkalaisten veronmaksajien (ja siinä sivussa muun maailman) rahat kierrättämällä ne sodasta hyötyvien yhtiöidensä taskuihin. Luen edelleen kolmen parhaan tässä sodassa saamani naurun joukkoon reportin siitä, miten vuosi-pari sitten Cheney ulkoisti Halliburtonin Dohaan - jättäen siten Amerikkalaiset itse nuolemaan näppejään. Tätä on korporaatiososialismi. Sitä on nykyinen sota. Tässä mielessä siis Cheney &Co toimii rationaalisesti - kuten mitkä tahansa uhkapelurit kasinossa: uudessa USA:n provokaatiossa saattaa EU ja Venäjä sotaan keskenään on taustalla se, että USA:n neotrotskiitti-leninistiet ovat jo ajaneet USA:n konkurssin partaalle, joten vetämällä EU mukaan maksamaan saadaan lisää pelipanoksia. Jouna Pyysalo
JHVSK (nimimerkki)
Kyllähän tästä "Venäjän sairaus"-väitteestä voidaan olla useaa erimieltä, varsinkin kun puoli Eurooppaa on riippuvainen sen öljy ja maakaasu toimituksista. Ei Venäjä todellakaan mikään malli yhteiskunta ole, mutta en lähtisi sitä yhtä rankasti aliarvioimaan, mitä Toivanen. Varsinkin kun kontrastina on vanhojen Eurooppalaisten "sivistysvaltioiden", eritoten Britannian "terveydentila". -Yhtään Erkin mielipidettä väheksymättä
Vieras (nimimerkki)
Kun puolustusministerimme jokin aika sitten totesi suurimmat turvallisuushaasteemme olevan Venäjä, Venäjä, Venäjä, niin tämän yksinkertaisen totuuden sanoiksi pukemisesta demarimedian mölyapinalauma puhkesi oksistossa valtaisaan raakkumiseen. Osaavatkohan edes hävetä?
rockhill (nimimerkki)
Ikävän tosiasian kertoja mollattiin kuin huonon uutisen sanantuoja. Mölyapinalauma ei osaa hävetä. Eikä ole lainkaan epäselvää mikä se suurin turvallisuushaasteemme on: Venäjä...
pakista (nimimerkki)
Niin mutta jos se onkin USA - pohjimmiltaan.
Ilkka Luoma (nimimerkki)
Lähes viisikymmentä vuotta sitten USA marssitti joukkonsa Vietnamiin, enimmillään 500.000 - kuoli 53.000 - tapettiin vietnamilaisia noin 1.000.000 - turvatakseen ideologisen ja näennäisen vapauden... Ilkka Luoma http://ilkkaluoma.vuodatus.net
2008 (nimimerkki)
Onko tässä jotakin uutta!
pakista (nimimerkki)
Hyvä esimerkki vanhasta tappamisesta. Uusia esimerkkejä löytyy mm. Irakista ja Georgiasta.
Juhani Putkinen (nimimerkki)
"Lähes viisikymmentä vuotta sitten USA marssitti joukkonsa Vietnamiin" USA lukuisine liittolaisineen yritti auttaa Etelä-Vietnamia, joka oli joutunut Venäjän, Kiinan ja Pohjois-Vietnamin hyökkäyksen kohteeksi. valitettavasti USA jätti homman kesken. Joten kommunistit suorittivat Vietnamissa kansanmurhan. Suomessakin on runsaasti pakolaisia Vietnamista - he joutuivat pakenemaan maasta kommunistista hirmuhallintoa.
2008 (nimimerkki)
Aika jankutukseksi menee, kun vuodesta toiseen toistatte samaa laulua. Onneksi löytyy myös ajan hermolla olevia keskustelijoita, joiden mielipiteitä on mielenkiintoista lukea.
pakista (nimimerkki)
Erehdykset eivät muutu. Samat järjettömyydet toistuvat kerta toisensa jälkeen ja hautausmaat täyttyvät.
Nescio (nimimerkki)
mutta paha ei koskaan muutu hyväksi, vaikka sitä kuinka innokkaasti vertaisi toiseen yhtä pahaan tai vielä pahempaan.
pakista (nimimerkki)
Toivossa on hyvä elää.
tuulakiilamo (nimimerkki)
Lupaukset ovat siis katteettomia. Mitä tästä voidaan päätellä? Milloin silmät aukeavat tässä maassa?
tha (nimimerkki)
Kun joidenkin suomalaisten mielestä venäläiset on vaan tosi kovia jätkiä ja niiden kuuluukin saada mellastaa haluamallaan tavalla. Ja ainakaan niitä ei saa siitä kritisoida, syystä että USA:kin tekee pahoja juttuja. Jos maidemme välillä sattuisi jotain niin vika olisi vain ja ainoastaan suomalaisissa, se tarkoittaisi vaan että emme ole madelleet tarpeeksi ja kunnioittaneet suurvaltaa... Eli olisi pitänyt olla silmät vielä tiukemmin kiinni :)
oksanenjuha (nimimerkki)
Olen Venäjän kieleen ja kulttuuriin tutustuneena, sekä venäläisiä henkilökohtaisesti tuntevana yrittänyt pitää ko. valtioon suhteellisen avointa asennetta. Alkaa kuitenkin näyttää siltä, että tuollaiset sontavaltiot eivät kykene muuhun kuin kurjuuden levittämiseen ympärilleen. Venäjä on totalitarismi, johon ei voi luottaa. Samoin on Kiina. Huolimatta kaikkien tekointellektuellien, Che-paitoja pitävien jeesustelijoiden länsivihasta, aion kiittää luojaa USA:n olemassaolosta. On edes joku valtio joka osaa ja haluaa puolustaa vapautta! Millaisten kurjien suurvaltojen armoilla maailma muuten olisikaan.
Holotna Pravda (nimimerkki)
Jos katsoo Venäjän historiaa ja nykypäivää niin ei voi välttyä havainnolta että Venäjä on tyypillinen Afrikkalainen maa. Yhtäläisyydet vaikkapa Zimbabven kanssa ovat silmiinpistäviä: - Maan hallinto perustuu pyramiidirakenteeseen jossa huipulla seisoo yksi mies joka on täyttänyt valtapyramiidin rakenteet oman klaaninsa jäsenillä - Johtajaa kohtaan osoitettu lojaalius pyhittää kaikki teot - Johtajan arvostelu on vaarallista - Luonnonrikkauksista huolimatta maa pysyy köyhänä - Korruptio rehottaa - Etninen väkivalta on päivittäistä - Valta ja hyvinvointi keskittyy suurimmaksi osaksi yhdelle etniselle ryhmälle - Valtio lietsoo muukalaisvihaa ja salaliittoteorioita - Johtajan asiaa edistävät likaiset temput teetetään epämääräisillä "spontaaneilla"huligaanijoukkioilla joiden tekosia poliisi seuraa naureskellen sivusta. - Valllanpitäjien asemaa heiluutavan todellisen poliittisen opposition syntyminen estetään kaikin mahdollisin keinoin. - Kaikki kurjuus on länsimaiden syytä jne.jne.
1970blue (nimimerkki)
Tämä tarpeeton rettelöinti Georgiassa palvelee vain niitä intressejä, jotka ovat vastaan Venäjää. Epäilijät liittyvät Nato-rintamaan ja Venäjä syrjäytyy. Lukekaa, hyvät venäläiset, maailmalla kommentteja siitä, miten tekemisenne koetaan ja oppikaa, muuttukaa ... vaikka edes vähitellen. Luokaa pelottelun sijasta hyvinvointia ja demokratiaa kansallenne!
jaappan (nimimerkki)
Ilkka Luoma & co! Kiitos vaivannäöstä. En voisi kuvitella tehokkaampaa tapaa osoittaa lukijoille miten tehokas ja menestyksekäs naapurimme propagandakoneisto on. Enkä nyt tarkoita Ruotsia. E. Toivasen blogi oli taattua laatutavaraa ja tervetullut lisä epätietoisten silmien avaamiseen. Mutta teidän lähestymistapanne ei jättäne enää ketään omilla aivoilla ajattelevaa pohtimaan Venäjän olemusta, tavoitteita ja roolia osana kansainvälistä yhteisöä.
Ilkka Luoma (nimimerkki)
Kun tutkii asioita puolueettomasti ja katsoen asioiden kaikkia puolia, niin huomataan mm., että Suomen suuri kansa enemmistönä torjuu systemaattisesti Naton, oli myös mielenkiintoista nähdä miten kallupissa suomalaiset näkevät Gruusia-Venäjä konfiktin - luvut olivat mielenkiintoisia. Toistaiseksi suuri kansa ei vielä vaikuta mm. tällä foorumilla - kalluppien oikeellisuudesta voidaankin olla sitten montaa mieltä - samoin kysymysasettelusta ja tavasta kuinka kysytään...
Venäjääkin kiertänyt (nimimerkki)
Lainaus: "Kyllähän tästä "Venäjän sairaus"-väitteestä voidaan olla useaa erimieltä, varsinkin kun puoli Eurooppaa on riippuvainen sen öljy ja maakaasu toimituksista. Ei Venäjä todellakaan mikään malli yhteiskunta ole, mutta en lähtisi sitä yhtä rankasti aliarvioimaan, mitä Toivanen." Ei valtion / yhteiskunnan arvoa tai tasoa nosta, jos sen alueella sattuu olemaan luonnonvaroja - oleellisempaa on miten se kykenee tai haluaa jalostaa nämä rikkaudet kansalaistensa hyvinvoinniksi. Venäjällä ei tällaista halua ole, vaan öljyrahat menevät aseisiin tai valuvat ulkomaille infrastruktuurin, sosiaaliturvan ja esimerkiksi vientiteollisuuden kehittämisen sijaan. Sellainen on diktatuurinen kehitysmaa.
JHVSK (nimimerkki)
Ei toki luonnonvarojen määrä alueella kerro valtion terveyttä, mutta jos valtio on totaalisen riippuvainen muista esim. energian raaka-aineiden suhteen, ei sen terveydentila voi olla kovin hyvä. Varsinkin jos "diktatuurinen kehitysmaa" on se josta ollaan riippuvaisia. Venäjä ei varmasti ole erityisen demokraattinen tai pehmeidenarvojen maa, mutta energiakortteineen ja huomattavan vahvan armeijansa takia ehdottomasti tekijä jota ei tule aliarvioida. Mitä öljyrahojen jakamiseen tulee, niin olet oikeassa että "terveellisemminkin" ne voitaisiin sielä jakaa, mutta paikallisten kontaktien kautta olen ymmärtänyt että asia ei ole niin mustavalkoinen kuin annat ymmärtää. Kuulemma varsinkin viime vuosina tätä rahaa on alkanut virrata laajemmalle yhteiskuntaan. Myöskään "aserahat" ja sioitukset eivät "katoa" taloudesta, vaan joku ne aseetkin rakentaa ja varmasti ulkomaan sijoituksetkaan eivät taivaan tuuliin häviä.
Hiljanen (nimimerkki)
Lainaus: "Kyllähän tästä "Venäjän sairaus"-väitteestä voidaan olla useaa erimieltä, varsinkin kun puoli Eurooppaa on riippuvainen sen öljy ja maakaasu toimituksista." Virallisten lukujen mukaan EU on 50% energiaomavarainen ja omavaraisuusaste kasvaa koko ajan. Tuontienergiasta vain noin 15% tulee Venäjältä. Euroopan riippuvuus venäläisestä energiasta on tarkoituksella ylläpidetty myytti. Venälaisen öljyn, maakaasun ja kivihiilen poistuminen euroopan markkinoilla aiheuttaisi talouteen jonkinlaisen väliaikaisen notkahduksen mutta ei sen kummempaa. Öljyä, hiiltä ja kaasua voidaan ostaa muualtakin tai sitten lisätään omaa tuotantoa.
Venäjällä 15 vuotta matkustellut (nimimerkki)
Artikkelissa on jonkin verran harhaanjohtavaa tietoa Venäjän demografiasta ja maaseudun tilasta. Todellisuudessa myös nämä asiat ovat melko nopeasti muuttumassa. Kun toissa vuonna Venäjän väestö väheni puolella miljoonalla oli lasku viime vuonna enää 200.000. Tänä vuonna odotetaan vieläkin pienempää laskua. Toisin sanoen, demografinen kriisi Venäjällä näyttää olevan taittumassa, syntyvyys on voimakkaasti kasvanut (kuten myös mm. Virossa). Myös Venäjän maatalouden tila on parempi kuin päällekaatuvia taloja bussin ikkunasta Karjalassa katseleva voisi luulla. Tuotantoluvut nousevat ja uusia pienyrityksiä syntyy. On ilmeistä, että Venäjä on diktatuuri, mutta ei aivan niin heikko diktatuuri kuin ET artikkelissaan toivoo.
tuulakiilamo (nimimerkki)
kuinka paljon Itä-Suomeen on saapunut venäläisiä tontin- ja talonomistajia. Tiettävästi maita on myyty parhailta paikoilta ja ökytaloja on rakennettu Saimaan rannalle ja muuallekin. Business on tietysti laillista ja hyväksyttävää, mutta kuulemma suomalaiset maanomistajat haluavat kernaasti ilmoitella Venäjän medioissa. Miksi? Pelkkä raha? Jokin muu syy? Meillä tuotetaan runsaasti tilastoja. Näitäkin lukuja olisi kiinnostavaa tutkia. Keille maat myydään?
anttijto (nimimerkki)
Arvostan suuresti Erkki Toivasen Eurooppalaista asiantuntemusta, mutta nyt hän on harhateillä. Kehitys, mikä Venäjällä on tapahtunut viimeisen vuosikymmenen aikana,on erittäin merkittävä. Tottahan on,että meneillään oleva kriisi koettelee kansainvälisiä suhteita, mutta mitä lähitulevaisuudessa tulee tapahtumaan on hyvin ratkaisevaa. USA on sidoksissa omiin tölväilyihinsä ja vaalit ovat juuri käsillä, joten Venäjä käytti sopivaa tilaisuutta rauhoittaakseen eteläiset häiriköt. Kun kehitys ja muutokset ovat sitä luokkaa kuin ne nyt ovat Venäjällä, on nopeasti vanhenevat tiedot syytä päivittää sananmukaisesti päivittäin , muuten tehdään tapahtumista vääriä johtopäätöksiä. Georgialaisilla tiedeihmisilläkin Pariisissa voi olla yksipuolisia tunnepitoisia mielipiteitä. Yksin historian tuntemus ei tässä auta.
Erikoistutkija (nimimerkki)
Kuinkahan paljon suomalaisessa vasemmistossa oli itse asiassa kysymys venäjänasian ajajista? Nyt kun Venäjä on noussut, entiset kommunistit parkuvat venäjänasiaa aivan kuin 1970-luvulla. Omaa etuaan ajaakseen. Pienessä maassa on aina tilaa suuren naapurin mielistelijöille, näille eskoseppäsille. Vaikka nyt kyseessä on hyvin kapitalistinen naapurimaa. Osa stalinisteista ehti välillä kääntyä vihreiksi. Nyt kun tämän viherkoplan lanseeraamaa "ilmastonmuutosta" ei Venäjällä hyväksytä, ja ilmasto näyttää muutenkin kylmenevän, moni stalinistitaustainen vihreä saattaa pohtia, kumpi on jatkossa parempi, ollako edelleen vihreiden rivissä, vaiko alkaa ajaa Venäjän asiaa. Odotettavissa on siten venäjäkäännynnäisiä vihreiden joukosta. Venäjän päästöt muuttuu rauhanpäästöiksi.
Hämeenmies (nimimerkki)
Venäjällä on paitsi oikeus MYÖS VELVOLLISUUS turvata osseettien ja abhaasien autonomiten alueiden turvallisuus, YK:n Turvallisuusneuvoston luvalla. Muutoikin Toivanen on hionosti perillä tästä asiasta.: "Putinin Venäjä on kuin haavoitettu karhu. Sen käsitteleminen edellyttää lujuutta siellä missä sitä tarvitaan. Selvin sanoin ilmaistu erottamisuhka Euroopan neuvoston" Venäjä on itse "Kommunismin sata muljardia uhria" hourun jälkeen irrottautunut käytännössä täydeelisesti Euroopan Norsunraatoneuvoston ja sen "ihmisoikeustuomioistuimen" EIT:n toiminnasta. http://nakokulma.net/arkisto/index.php?topic=10871.msg269487;topicseen#m... " ja G8:n jäsenyydestä, " Se ei ole venäjälle tärkeä järjestö, kuten ei ole huomattavasti kuitenkin tärkeäpi WTO:kaan. " Ukrainan ja Georgian ottaminen NATO:n jäseniksi – ne ehkä panisivat Moskovan ajattelemaan. " Tuota saa(vat) odottaa ikuisesti, ja se hinkukukin NATOon voi yhtäkkiä laantua, kun hallitukset vaihtuvat. MUtta pahinta on kuitenkin TÄMÄ: Sikäli kuin tuo rulianssi oli USA:n hallituksen idea, sen tarkoitus oli karistaa sillä vilpillisin keinoin NATO-kumppani Puolan nimi uus-euro-ohjus-tukikohtasopimukseen, ja siinä se myös onnistui. Taikka vaikka kyseessä olisikin ollut Saapasvillin ykstyinen täivaltiopolitiikka sodan lietsomiseksi isompien välille, niin USA:n haalitus kiiti priteesti hyödyntämään moista "kurittomuutta" omiin tarkoituksiinsa! Tässä yhteydessä USA:n hallitus käytti skitsojen ja narkkareiden johtamaa Ruutistoimisto CNN:ä, jonka päätä se hallitus ilmeisesti pitää "konkkavedenpinnan yläpuolella", kuten yleensäkin sotateollisuuden "yksittyisten" firmojen kanssa on siellä asian laita. http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?f=13&t=29124&st=0&sk=t&sd=... Tästä se alkoi jo päivää ennen sotaa: http://edition.cnn.com/2008/WORLD/europe/08/07/georgia.ossetia/index.html
Liike (nimimerkki)
Kirjoitit: "Venäjällä on paitsi oikeus MYÖS VELVOLLISUUS turvata osseettien ja abhaasien autonomiten alueiden turvallisuus, YK:n Turvallisuusneuvoston luvalla". Osseeteilla sen kummemmin kuin abhaaseillakaan ei ole ollut autonomisia alueita Neuvostoliiton romahdettua, eivätkä venäläiset olleet niissä Georgian kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä olevissa maakunnissa YK:n luvalla.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Georgian sosialistisella neuvostotasavallalla oli kolme autonomista aluetta. Sota alkoi, kun Zviad Gamsahurdia ryhtyi rakentamaan tehokasta kansallisvaltiota, ja kun autonomioita alettiin mitätöidä Georgian lainsäädännössä. Etelä-Ossetiassa on neljä hallintopiiriä, mutta hallintoa alettiin harjoittaa Gorista, kun autonomiaa ei enää noudatettu. Etelä-Osseetit eivät noudattaneet Gorin ohjeita, vaan tekivät oman sääntönsä.
Juhani Putkinen (nimimerkki)
Todellisuudessa nimenomaan Venäjä yritti hajottaa Georgian miehuttämällä osia Georgiasta ja asettamalla niihin omat nukkehallituksensa: http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Georgian_itsenaisyyden_pal.htm
Juhani Putkinen (nimimerkki)
"Venäjällä on paitsi oikeus MYÖS VELVOLLISUUS turvata osseettien ja abhaasien autonomiten alueiden turvallisuus, YK:n Turvallisuusneuvoston luvalla." YK EI ole luvannut Venäjän joukkoja Georgian maakuntiin Abhasiaan, eikä ns. Etelä-Ossetiaan.
anttijto (nimimerkki)
Jos missään niin erityisesti ulkopoliittisissa kysymyksissä olisi pitäydyttävä kylmän harkinnan ja asiallisten tosiasioiden pohjalla. Pahinta on jos erehtyy aliarvioimaan vastustajaa. monet "erikois- ja erityistutkijat" näyttävät olevan erityisen tunteellisia omille erityisaloilleen. Sairashan Venäjä oli taannoin, mutta nyt se on jo selvästi nopeasti voimistuva toipilas. On hyvä pysyä oikeassa ajassa.
JHVSK (nimimerkki)
Olen ehdottomasti kanssasi samaa mieltä; ulkopoliittisissa kysymyksissä tulisi pitää pää kylmänä ja lähdekritiikki mielessä. Tässäkin "kommenttiketjussa" näkee hyvin miten suurella osalla meistä on taipumusta intoiluun ja kiihkoiluun valtion, valtioiden tai liittouman puolesta. Harvassa ovat obejektiivisesti pohdiskelevat. Tietysti intoilu tällä tasolla ei ole niin vaarallista, mutta kuten sanoit niin monet "erikois- ja erityistutkijat" titteleineen tuntuvat lähes yhtä objektiivisesti tutkivan asioita ja neuvovan valtakunnan johtoa...
semi (nimimerkki)
Tosiaan pitää mielessä, erikoistutkijat ovat kuin mikä tahansa ryhmä, hiaman kärjistetty tai uhkaava viesti menee paremmin mediassa läpi ja lisänäkyvyys on taattu. Erikoistutkijan taito ei ole sen kummoisempi kuin ahkeran ravi pelaajan taito, joka kertyy vain ravi ohjelmaa lukemalla ja lähtöjä katselemalla. Voitot ovat kuitenkin molemilla yhtä tiukassa. Veikataan tuota ja tätä, asioita jotka ovat ennustettavissa ja katsotaan tuleeko voitto, kaksari tai sijoitus, usein kyllä menee ohi hyvinkin paljon.
AlienScum (nimimerkki)
Venäjän kansan pahimmat viholliset ovat olleet yleensä Venäjän johtajia. Tämä seikka on onnistuttu peittämään pakolla ja kansalliskiihkoilulla.
Selvitysmies (nimimerkki)
Loistavaa tekstiä kokonaisuudessaan. "Kleptokraatit eli oligarkit siirtävät miljardeja ruplia vuosittain länteen – Lontoon, New Yorkin, Geneven ja Pariisin kiinteistövälittäjien iloksi. Tämän me kaikki tiedämme – myös venäläiset itse." Viron parlamentin puhemies (nainen) ehdottikin yhdeksi Venäjän painostuskeinoksi muun muassa venäläisten varojen jäädyttämistä länsimaiden pankeissa. Saattaisi liipata läheltä Putiniakin.
Jouna Pyysalo (nimimerkki)
http://www.reuters.com/article/GCA-Georgia/idUSMCH95141120080819?pageNum... Pari tähän liittyvää tuoretta analyysiä ohessa: Walker's World: NATO dithers in Russia http://www.metimes.com/Security/2008/08/20/walkers_world_nato_dithers_in... USA:n voimattomuuden taustalla on Iraq (ja Afghanistan), jonka vuoksi maa on joutunut vetämään joukkojaan Euroopasta: Pentagon considers next moves to counter Russia: analysts http://afp.google.com/article/ALeqM5h6_ysGXUVkA_n5Acy3B2d4BpfkBQ Jouna Pyysalo
Conservative (nimimerkki)
Olisiko toivottavaa, etta USA lahtisi kovemmin keinoin uhkaamaan Venajaa ilman kontrolloimansa NATO:n tukea? Eikos sen suunnitelman pitanyt menna niin, etta Eurooppa lahtee ydinsotaan Venajaa vastaan, ei USA.
Jouna Pyysalo (nimimerkki)
New York's Resolution to Defederalize National Guard http://newsdeskhelsinkifinland.net/news/722/new_yorks_resolution_to_defe... Siellä varmaan tunnetaan Washington D.C.:n psykopaattien suunnitelmat ja siten ymmärretään, että tuli mitä tuli, NY on ja pysyy "top ten" kohteena, ha ha ha... Ei mitään uutta USA:sta, Jouna Pyysalo
LM (nimimerkki)
Missä on minun viesti ? Viestin tarkoitus on median välillä saada uloittuvaisuutta ja näkökulman laajenemista, mutta jos UusiSuomi, (todennäköisesti) harjoittaa mielipide censuuria, eikä julkaise kuin NWO laatiman viestityksen pohjaista näkökantaa, niin eikö kyseessä ole Vapaan Sana ja Mielipide rike Käykääpähän läpi EU lait of "Free Express", tai jos konspiraatio on kyseessä voisitte sen avoimesti tunnustaa ja ilmoittaa julkisesti esim. tämän Forumin tilassa että vain NWO agendan sallimia höpötyksiä ja tyhjänpäivänen indoktriointi on sallittua. Kuka/Ketkä olette te asettamaan Historiallisille Mielipideille rajat? Ciao LM
TJH XX-7 (nimimerkki)
Kyllähän täällä jonkin verran kommentteja katoaa bittiavaruuteen. Esim. jos kutsuu vanhaa testamenttia heprealaiseksi roskaksi, niin en menisi lyömään vetoa sen suhteen että kommentti täällä kauaa säilyisi (tiedän kokemuksesta).
LM (nimimerkki)
No Missä on vasta-artikkeli Toivasen Toivottomasta kannanotosta ja historian väärintulkkauksesta, ja KUka on se Henkilö Nimeltään UuziZuomen foorumissa joka Censuroi Viestejä, Please Ole rohkea ja paljasta Nimesi jotta voisimme autta ja valistaa Sinua. Ciao LM
Herzog (nimimerkki)
Typerää tekstiä niinkin kokeneelta journalistilta kuin Toivanen on. Pitäisi miehen tajuta, etteivät hänen vertailunsa Neuvostoliiton tekemisiin ole tästä maailmasta. Venäjä on presidenttinsäkin sanoilla suurvalta, joka ei salli itseensä kohdituvia aggressioita rajoillaan. Ystävälliset suhteet itänaapuriin takaavat Suomenkin edut kaikkein parhaiten. Älkäämme olko rähmallämme mihinkään ilmansuuntaan!
tapio_o_neva (nimimerkki)
Minusta ei pitäisi loukkaantua, vaikka veteraanitoimittaja Pariisista ja Lontoosta kirjoittaa anglofiilin kantaa ottavasti. Pitäisi tottua siihen, että uutinen on uutinen ja että uutisoituun mielipiteeseen tulee suhtautua myös mielipiteenä, ei pelkästään uutisena. Erkki Toivanen on anglofiili ja Britannian politiikan kautta tietenkin myös NATO-myönteinen televisiossa yleensä charmikkaalla tavalla. Ei pidä olettaa objektiivista kommentointia aiheista, joista ei ole vielä edes välttävää varmahkoa tietoa, vaan paras tieto tulee siitä, että tuodaan keskusteluun mukaan kaikkien subjektiiivisten tahojen näkökannat niin kuin oikeusprosessissa. Minun nimittäin alkaa käydä sääliksi melko viehättävän Condoleezza Ricen puolesta, joka aivan oikeasti osaa venäjää, ja joka brittien ja balttien tapaan joutuu suukovulla paikkaamaan NATO:n ja Yhdysvaltain sotilaallista ja taloudellista tyhjiötä Itsenäisten valtioiden yhteisön rajamailla. Näinä aikoina, jolloin Saakashvili kämmää ja Yhdysvallat pysyttelee passiivisena jokaista suomalaista natottajaa, joka uskaltaa taistella tutkainta vastaan perin epäedullisesta tk-asemasta, tulee toki ihailla yksilönä. Tässä mielessä esimerkiksi eversti Putkinen antaisee kunniamaininnan siitä, että on jaksanut toimittaa sivustojaan. Kun natottajat kämmäävät oikein kunnolla, on siitä tuloksena se, että Venäjä vahvistuu liikaa, jopa enemmän kuin mikä oli Venäjän alkuperäinen tarkoitus. Maailma siis tarvitsee myös natottajia. Natottajilla on kohta yhtä epäedullinen tiedotusasema kuin taistolaisilla ja monen järkinatottajan on mentävä jälleen kaappiinsa säilyttääkseen katu-uskottavuutensa. Georgia tarvitsee paljon rahaa venäläisten tuhoamien tutka-asemian, merivoimien ja sotilastukikohtien korjaamsieksi. Lisäksi georgialaiset tarvitsevat vertaistukea saadakseen itseluottamuksensa kuntoon. Georgian armeijan pako varusteet hyläten osoittaa, että henkistä ja hengellistä huoltoa tarvitaan. Ennen kaikkea Georgia tarvitsee nyt parlamentaarisen opposition, mitä Yhdysvallat on yrittänyt pitää vakan alla Saakashvilin hyväksi. Venäjä on melko jalo, kun se ei hyökännyt Tbilisin esikaupunkiin ja pannut Georgian hallitusta lujille sotataloudesta ja siviilipuolustuksesta sekä väestönsuojelusta. Saakashvili saadakseen kansainvälistä tukea väitti Venäjän hyökkäävän Tbilisiin saaden aikaan paniikkireaktion hamstraamisen jne. osalta. Jokainen georgilaianen ilmeisesti nyt ymmärtää, ettei Georgia ollut valmis Venäjän vastaiseen sotaan ja että Georgian itsenäisyys on NATO-kokoisella armeijalla paljon Suomen kahden viikon pituista itsenäisyyttä lyhyempi. Uskoisin, että Tanskan itsenäisyys on noin 1-2 päivän mittainen ja että ehkä Viron ja Latvian sitä lyhyempi. Pohjoismaiden pisimmät itsenäisyydet alkavat olla Suomella ja Norjalla.
tha (nimimerkki)
"Ei pidä olettaa objektiivista kommentointia aiheista, joista ei ole vielä edes välttävää varmahkoa tietoa, vaan paras tieto tulee siitä, että tuodaan keskusteluun mukaan kaikkien subjektiiivisten tahojen näkökannat niin kuin oikeusprosessissa." En voisi olla enempää samaa mieltä, paitsi että ehkä sanoisin että ei pidä olettaa objektiivista kommentointia oikein mistään :) Ja siitä syystä tämä meedian keskittyminen on kyllä ihan oikea ongelma maailmassamme, ja toisaalta taas pirstaloituminenkin niin että lähes kuka tahansa voi ainakin yrittää olla media (kun on trendikästä olla sisällöntuottaja, kuten mekin tässä...). Eli riittävästi erilaisia, perusteltuja näkökulmia tarvitaan. Mutta siinäpä se onkin, että miten varmistetaan se että niitä saadaan...
semi (nimimerkki)
Toivasella on, pitää ottaa huomioon että hän on aika kauan tehnyt toimittajan työtä ja varmasti hänellekin on muovautunut jokin pakkomielteinen käsitys naapuristamme. Taitaa itsellänikin olla jonkilainen pakko käsitys josta voi olla vaikea päästä eroon, pointti on kuitenkin aina siinä että tiedostaa sellaisen olemassa olon. Toisaalta sellainen pakkomielle voi joskus oikeaan osuessaan pelastaa kansakunnan.
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
Että Uuden Suomen olisi vakavasti harkittava kirjautumisen pakolliseksi tekemistä kirjoittajille!(uudelleen)
tapio_o_neva (nimimerkki)
Tämäkin palsta osoittaa, että ei ole huippujournalistia, huippupoliitikkoa tai huippuvalokuvaajaa tai ketään, joka saisi suojan länsimaista sananvapautta vastaan. Arvokonservatiivien on pakko hyväksyä se, ettei kuvainraastajilta voi kukaan kunnianarvoisa enää olla suojassa. Suuri sananvapaus edellyttää suurta sietämistä.
Taitolaji (nimimerkki)
"Suuri sananvapaus edellyttää suurta sietämistä." Hyin sanottu. Viisas osaa kuitenkin käyttää tätä sananvapautta loukkaamatta toisia ulkonäön, iän, sukupuolen, rodun, poliittisen näkemyksen ym. perusteella.
pohjoinen ilmari (nimimerkki)
Niin, kysynpä vaan, miten tuo sitten vaikuttaisi TON-tyyppisiin kirjoittajiin? Lienee parempaa sulkea koko "keskustelu"palsta tai vaihtoehtoisesti moderoida jotkut "normaali"tasolle. Vain muutamat kirjoittajat pystyvät tuhoamaan palsta kuin palsta. Tuo nevski on kieltämättä yksi heistä. Sori henkilökohtaisuuksesta, mutta tosiasiat ovat tosiasioita täälläkin.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Pohjoiselle Ilmarille on olemassa monokultuurisia palstoja, kuten esimerkiksi Ilkka, Tiedonantajan, Helsingin Sanomat jne., joissa isiltä perityt ennakkoluulot eivät muutu ja maailma on turvallinen. Minusta tuttua ja turvallista journalismia edustavat lähinnä tutkija Eiramaa ja eversti Putkinen. Muilla on taipumusta antaa tapahtumien vaikuttaa muutoin niin eheään ja turvalliseen maailmankuvaan, jossa maailman pahuuden syyhyn on olemassa vain yksi selkeä haaste, josta myös Jyri Häkämies muistutti: kolme kertaa.
Seulaset (nimimerkki)
"Minusta tuttua ja turvallista journalismia edustavat lähinnä tutkija Eiramaa ja eversti Putkinen." Minusta sinun journalismisi tällä palstalla erityisesti kotimaan politiikasta on myös tuttua ja turvallista eli kuukaudesta toiseen saman toistamista, siis varsinaista monokulttuuria.
Nescio (nimimerkki)
kuten esimerkiksi Ilkka, Tiedonantajan, Helsingin Sanomat jne" Onneksi meillä on Verkko-Birgit.
LM (nimimerkki)
Vaikka olen jo rekisteröinnyt itseni niin vieläkään ei "komments" ole UudenZuomen censuurista läpäissyt, ja mistään muusta ei ole kysymys kuin Toivasen Toivottomasta Historian väärennyksestä. Kuka on SE Ylin Pappi UuzZuomen VapaanSana- Poliisi joka sallii Toivasen Valehdella Päin Naamaa NWO liittolaisena ja vieläpä kiitoksia suurelta lukija määrältä. Ciao LM
tapio_o_neva (nimimerkki)
Ei Toivanen valehtele tai käännä takkia. Toivanen on konsistentisti ja charmikkaasti omalla linjallaan.
MikkoLahti (nimimerkki)
Venäjän karhu elämöi. Ja puntit tutisevat Arkadianmäellä tai Savukoskella. Gallupeista huolimatta. Sillä milloin moraalirappiossa elävä suomalainen puhuisi galluptotuutta kun on kysymys moraaliasioista? Rakentava turvallisuuspolitiikka edellyttää todellisia johtajia ja rauhan tekijöitä. Toki pelkäävällä Suomella on ollut hyviäkin johtajia kansallisessa kriisitilanteessa. Ajatellaanpa pres. Kallion uudenvuodenpuhetta 1940:"Tuntuu siltä että Suomen kansa vasta suuressa hädässään olisi löytänyt itsensä." sanoi Kallio . Ja toivotti lopuksi:" Jumala maatamme nyt alkavana vuonna ja aina siunatkoon". Kuuntele pres. Kallion puhe http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=3&t=19&a=255 Vaaran vuonna Suomi totisesti alkoi rukoilla. Miehet, naiset, lapset. Kotona ja rintamilla. Sillä silloin ratkaistiin katajaisen kansan kohtalo. Pelkäävä Suomi tahtoi noudattaa Raamatun Jumalan lupausta : "Avuksesi huuda minua hädän päivänä,niin minä tahdon auttaa sinua ja sinun pitää kunnioittaa minua."Ps. 50:15 Elävä Herra siis kuuli rukoukset ja antoi kansalle apunsa;viisautta ja voimaa kestää ylivoimaisen hyökkääjän edessä.Suomen ihmeeseen Georgian pres. Saakasvilikin viittasi . Vaan kuinka on nyt? Toivottaako presidentti kansalle Jumalan siunausta ja varjelusta? Kunnioittavatko päättäjämme Raamatun Jumalan käskyjä lainsäädäntötyössään? Tänään häpeämättömien päättäjiemme monilukuiset ihmissuhdesekoilut ja ihmiselämää kurjistava, jumalaton lainsäädäntö monissa suurissa kysymyksissä (mm. seksinosto-ja hedelmöityshoitolaki, aborttilainsäädäntö ja kauppojen sunnuntaiaukio )ovat vain eräs ilmaus kansallisesta moraalirappiosta. Millainen kansa, sellaiset johtajat. Suomalaisen turvallisuuspolitiikan keskeisin ja tärkein kysymys on:"Armahtaako Kaikkivaltias vielä syvällä synnin suruttomuudessa vaeltavan kansan tulevina kohtalon vuosina?"
Väinö Vauhkonen (nimimerkki)
Suomalaisia vastaan on aloitettu tiedoitussota, eli meitä muokataan lähetystöstä ja rajan takaa monen palkatun agitaattorin voimin. Jokaiseen järkevään mielipidekirjoitukseen mm natosta vastataan useamman piippalakin toimesta. Tyyli tuo mieleen venäläisen propagandan, joka ei ole muutttunut 1939-1944 jälkeen. Sitä järkevyyttä, mitä edustamme, ei venäläisillä ole. Onko heillä kaulan jatkeena kaalinkerä, niin typerältä tämä käännytys tuntuu, ylittää jopa hihhulilahkolaiset.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Suomessahan ei menisi läpi Taloustutkimuksen manipuloidut gallupit, Eero Heinäluoman vehkeilemät Helsingin Sanomien pääkirjoitukset tai mikään muukaan Pravda-materiaali. Oikea tieto löytyy itse toimitetuista käsityksistä linjalla: http://lite.ampparit.com/ http://www.topix.net/search/article?q=Georgia&x=0&y=0 http://www.gazeta.ru/ Google-käännökset tästä http://translate.google.com/translate_t?sl=ru&tl=fi Balansoivia uutisia ei tarvita enää sitten, kun STT-Reuters, Alma Media, Sanoma ja Yleisradio alkavat edes välttävästi ilmentää länsimaista sananvapautta. Se nyt on vain niin, että Olli Kivisten ja kipsipäiden aika on ohitse. Mosaic-selain keksittiin 1994.
tuulakiilamo (nimimerkki)
TON tuntuu määrittelevän politiikan osaajia ihan omalla nerokkaalla ja virheettömällä asiantuntemuksellaan. Kipsipäitä ja typeryksiä riittää, vallankin, jos ajatusmaailma ei vastaa kirjoittajan jokseenkin omalaatuista järjenjuoksua. Tämän päivän Husiksessa lainataan prof. Tiusasen, tunnetun ja arvostetun Venäjä-asiantuntijan sanoja: " Finland står inför ett vägval. Vi kan söka säkertetsgarantier i väst eller tiga och återgå till finlandiseringens mörkasta sidor" Millähän tavalla Neva kuittaa tämän lausunnon? Miten pyritte sen mitätöimään, te ja eräät muutkin äänekkäät?
alanmies (nimimerkki)
Tiusaseltalta jäi sanomatta kolmas vaihtoehto: -eka oli läntiset turvatakuut -tokana vaikeneminen ja suomettuminen ja se kolmas: Valtiounioni Venäjän kanssa.
tuulakiilamo (nimimerkki)
Tosissaan tuollaista ei voi lausua kukaan järkevä suomalainen. Onhan niitä, jotka kokevat älyttömän vitsailun jopa hauskaksi. Jopa ihan liikaa näillä sivuilla.
alanmies (nimimerkki)
Suomen Suuriruhtinakunnan tapainen järjestely voisi olla harkitsemisen arvoinen järjestely. Suomi Venäjän autonomisena osana, jossa valuuttana olisi euro, toisi lisää vaurautta, vakautta ja turvallisuutta. Joskus energiariippuvuuden loputtua seuraavan sodan jälkeen olisimme taas itsenäinen ja vapaa tasavalta. Historia toistaa itseään.
tuulakiilamo (nimimerkki)
Eikä siis politiikkaa. Ja mitä naisiin tulee, teillä kyllä on opiskeltavaa. Rintarauhaset kelpaavat moneen käyttöön, ei siinä mitään. Nainen on kuitenkin hiukan monimutkaisempi olento. Ette ole sattunut havaitsemaan? Joku kummajainen jopa ajattelee.
alanmies (nimimerkki)
"Ja mitä naisiin tulee, teillä kyllä on opiskeltavaa" No mikäs siinä. Oliko tämä joku vihjaus?
tha (nimimerkki)
Voisi olla mielenkiintoista tehdä aiheesta samanlainen kysely kuin mitä Naton suhteen on tehty? Ja oletettavasti kansan mielipidettä kunnioitettaisiin myös tämän vaihtoehdon kohdalla. Muutenkin tästä tulee mieleen mielenkiintoisia ajatuksia. Kuvitellaanpa että ulkopoliittinen johto toteaisi, että meillä on nämä kolme vaihtoehtoa. Sitten se voisi todeta pikkuhiljaa, että vaihtoehtoja täytyy tarkastella lähemmin. Sitten seuraavaksi, että todennäköisyys sille että olemme jatkossakin puolueeton on pienentynyt, että voivoi, nyt on vaan nämä huonot vaihtoehdot jäljellä... Mitähän tapahtuisi?
tapio_o_neva (nimimerkki)
Tunnen Tiusasen. Hän on hyvä sanomalehtihenkilö, mutta tutkijana...
tuulakiilamo (nimimerkki)
Tutkijana? Yritätte luistaa.
tuulakiilamo (nimimerkki)
olisiko aika kommentoida. Mistä on kyse? Miksi suu meni nyt kiinni?
tuulakiilamo (nimimerkki)
Missähän kommentoija piileskelee Voiko olla mitään huvittavaanpaa? Tulkaa ulos, Neva!
alanmies (nimimerkki)
Älä Tuula häiritse. Luulen, että Tapsa otti tirsat. Katso kelloa.
tuulakiilamo (nimimerkki)
Onpa nähty aamuyönlukemia. Jotkut ovat jopa hämmästelleet. Taitaa vain pelottaa. En ihmettele.
benna (nimimerkki)
kitos erkille tarkkanäköisestä kommentista.jälleen kerran mieheltä hyvä kolumni.jatka samaa rataa.
Vieras (nimimerkki)
Ei maar, kyllä tämänkin palstan kirjoituksista näkee, kuinka kauhea elämä vallitsee Suomessa Venäjän naapurina. Eiköhän oteta suunta kohti vapautta, ihmisoikeuskia ja todellista länsimaista Onnelaa ja lähdtä porukalla unelmalomalle Bagdadiin. Siellä ei suurvalta sorra pientä ihmistä.
MikkoLahti (nimimerkki)
Nyt kun odotamme suomalaisten lamaantuneen seksielämän kohentumista (O. Kontulan teesit) ja tulevia Nato-linjauksia, niin turvallisuuspolitiikan peruskysymykset kuitenkin pysyvät. Suomalaisen turvallisuuspolitiikan keskeisin ja tärkein kysymys on:"Armahtaako Kaikkivaltias Jumala vielä syvällä synnin suruttomuudessa vaeltavan kansan tulevina kohtalon vuosina?" On siis aihetta kysyä:Naton vai Jumalan rauha?Ks. http://www.aamulehti.fi/keskustelu/thread.jspa?threadID=43175&tstart=0
Vieras (nimimerkki)
Kaikkien Putinlandian ylistäjien tulisi katsoa BBCn dokumentti Death of a Nation, löytyy kuudessa osassa juutuubista. Karua tarinaa esim AIDSiin kuolevien rajusta kasvusta lähivuosikymmeninä
pekkatoivonen (nimimerkki)
"Sääli venäläisiä". En sääli ! Kiitos uusasiallisesta kirjoituksesta Erkki T. ja kiitos kommentaattoreille uusistakin näkökulmista iäisyyskysymyksiin Suomi-Venäjä (N-L) suhteissa.
Antti L. (nimimerkki)
"Mitäs me pienistä, kun ei ne pienetkään meistä", sanoi Vladimir. Erkki on pääosin oikeassa, mutta väärässä siinä, että Venäjä hajoaisi. Mitä tapahtuisi sen jälkeen ? Hajoaisiko se uudelleen ? Ja senjälkeenkö se hajoaisi kenties vielä uudelleen ? Asuin Moskovassa, kun Neuvostoliitto "romahti". Sitä edelsi jo sekavuuden tila, kun kaupoista loppuivat edellisenä talvena elintarvikkeet, sokeri, vessapaperi, tulitikut jne jne. Ainoa mikä ei loppunut eikä lopu on vodka. Ja tämän jokainen Venäjäntuntija ymmärtää todeksi. "Sääli Venäläisiä", kirjoittaa Toivanen. Nähtävästi hän ei tunne tuota kansaa kovinkaan hyvin, koska elämä Venäjällä on ollut (Suomalaisen näkökulmasta) "yhtä helvettiä" jo useiden sukupolvien ajan. Maalla on karu historiansa joka yhäkin toistaa itseään. Säälille ei ole sijaa tuossa karussa todellisuudessa. Sääli ennemmin niitä, jotka asettuvat Venäjän tosiasiallisen hallinnon ja vallanpitäjien tielle. Heidät myrkytetään, ammutaan kotiovelleen tai he menehtyvät "terroristien pommi-iskuissa". Pohtia kannattaa sitä, että miksi kovia otteita käyttävä hallinto saa tavallisen kansan enemmistön todellisen ja demokraattisen kannatuksen. Varmasti siksi, että "pehmeämmän linjan" toteuttajalla olisi lyhyempi poliittinen(kin) elinaikaennuste. Ex pressa Gorbatshovkin on kovin arvostettu "lännessä", mutta lähes maanpetturi Venäläisten kansan keskuudessa. Demokratia on kuitenkin enemmistön tahdon toteuttamista. Sitä se on myös Venäjällä, vaikka se ei olisikaan "länsimaiden" näkökulmasta viisasta ja sivistynyttä. Ojasta nouseva Venäläinen talonpoika haluaa kunnon kuria ja maansa kunnioitusta. Tätähän se nykyjohto heille tarjoaa. Ja kannatus on taattu myös seuraavissa vaaleissa.
Gagarin (nimimerkki)
Tokihan venäläiset Putinia kannattavat - sen tietää jo Helsingissä työskentelevien ilotyttöjen kommenteista, jos heiltä kysyy poliittisia mielipiteitä. Mutta kun esimerkiksi Tsetseniassa äänestysprosentti oli 99,7% ja Putinin kannatus 99,3%, niin "on vaikea välttää lievää skeptisyyttä" tuohon demokratiaan.
LM (nimimerkki)
In January of 1989, for example, a delegation of the Trilateral Commission came to see Gorbachev. It included [former Japanese Prime Minister Yasuhiro] Nakasone, [former French President Valéry] Giscard d’Estaing, [American banker David] Rockefeller and [former US Secretary of State Henry] Kissinger. They had a very nice conversation where they tried to explain to Gorbachev that Soviet Russia had to integrate into the financial institutions of the world, such as Gatt, the IMF and the World Bank. In the middle of it Giscard d’Estaing suddenly takes the floor and says: “Mr President, I cannot tell you exactly when it will happen – probably within 15 years – but Europe is going to be a federal state and you have to prepare yourself for that. You have to work out with us, and the European leaders, how you would react to that, how would you allow the other Easteuropean countries to interact with it or how to become a part of it, you have to be prepared.” This was January 1989, at a time when the [1992] Maastricht treaty had not even been drafted. How the hell did Giscard d’Estaing know what was going to happen in 15 years time? And surprise, surprise, how did he become the author of the European constitution [in 2002-03]? A very good question. It does smell of conspiracy, doesn’t it?
Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Erkki Toivanen:
"Ranskan akatemian jäseneksi Venäjän-tuntijana valittu historioitsija Hélène Carrère d’Encausse ennusti jo 1970-luvulla Neuvostoimperiumin hajoavan."

Tätä ennustivat myös toisinajattelijat, mm. Aleksandr Solzhenitsyn maastakarkotuksen jälkeisessä kirjassaan, omaelämäkerrallisessa "Puskipa vasikka tammeen" (venäl. sananl.).
A.S. lainasi Shakespeare'in MACBETHia, jossa ennuste vereen perustuneen vallan turmiosta ilmaistiin "Birnamin metsä liikkuu jo!" - Macbethin valta tulisi häviämään, KUN Birnamin metsä liikkuisi. Ja sitä järjettömyyttähän ei Macbeth suostunut ymmärtämään, kuten politbyrookaan ei nähnyt neuvostovaltion tulevaa tuhoa.

Tämän P.S. kommentin halusin lisätä, vaikka blogistin maallinen vaellus ehti jo päättyä. Requiem eternam.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Hyvänen aika,

aivan valtava muutos on noista vätystelyn vuosista tähän päivään: Esim. Puheenvuorossa jopa usea suomalainen USKALTAA 1) olla jotain mieltä 2) kirjoittaa omalla nimellään! Onnittelut Seppo Saari!

Jopa on aikoihin eletty! Ties vaikka saavuttaisimme itsenäisyyden.

Käyttäjän IsmoUtriainen kuva
Ismo Utriainen

Yksi merkittävä tekijä on jäänyt huomiotta.

Venäjästä EI tule demokratiaa ellei maa ole valmis siihen että siitä irtaantuu kymmenittäin pikkuvaltioita.

Maan kasassa pitäminen vaatii diktaattorin otteita, demokratiassa maa hajoaisi.

Missään muualla ei vihata Venäjää, niin paljon kuin Venäjällä.

Toimituksen poiminnat